Bihać: Nastava u KŠC i dalje u potpunosti obustavljena

Nastava u JU Katolički školski centar “Ivan Pavao II” u Bihaću i dalje je u potpunosti obustavljena.

S obzirom na to da Vlada Unsko-sanskog kantona nije isplatila plate djelatnicima i uposlenicima JU Katolički školski centar “Ivan Pavao II” u Bihaću, Uprava ove ustanove, u dogovoru sa Vijećem roditelja, odlučila je prekinuti nastavu do daljnjeg.

Kako su obrazložili iz Uprave ustanove, razlog prekida nastave je neispunjavanje obaveza Vlade Unsko-sanskog kantona iz Ugovora o međusobnim pravima, obavezama i odgovornostima, koje su potpisali Vlada i JU KŠC “Ivan Pavao II” Bihać 30. maja 2014. godine.

Prema ovom Ugovoru, navode iz ustanove, Vlada USK se obavezala finansirati samo plaće i naknade zaposlenika KŠC-a, bez troškova struje, grijanja, telefona itd., a u skladu s Pedagoškim standardima i normativima za srednje obrazovanje i Zakonom o budžetima u FBiH.

“Vlada je svim drugim budžetskim korisnicima isplatila plaću, a nama je obustavljena bez ikakvog pismenog obrazloženja. Vodili smo više razgovora s vladom i ministarstvom, no, nisu urodili plodom. Vijeće roditelja je na svojoj sjednici 5. decembra podržalo djelatnike KŠC-a. Žao nam je što je do ovoga moralo doći, ali naši djelatnici ne mogu raditi u 12. mjesecu, a nije im isplaćena pravedna naknada ni za 9. mjesec, a drugima jeste, čime smo dovedeni u neravnopravan položaj”, saopćili su iz Uprave ove ustanove.

Istaknuto je i da će tek nakon ispunjavanja obaveza Vlade USK KŠC Bihać nastaviti rad.

Katolički školski centar “Ivan Pavao II” u Bihaću, osnovan u junu 2006. godine, najmlađi je od sedam katoličkih centara u sistemu “Katoličkih škola za Evropu” u Bosni i Hercegovini, koji su se počeli osnivati od 1995. godine.

 

Related posts