U Bosanskoj Krupi obilježena godišnjica 510. oslobodilačke brigade

Svečano obilježavanje dana formiranja Prve bosanske – 510. oslobodilačke brigade ove godine održano je u Bosanskoj Krupi. Svečanost je počela postrojavanjem preživjelih pripadnika ove proslavljene jedinice 5. korpusa na stadionu malih sportova pred Gimnazijom, te predavanjem raporta ratnog komadanta 1. BOB-510.brigade Amira Avdića ratnom komandantu 5. korpusa generalu Ramizu Drekoviću.

O ratnom putu i značaju ove jedinice govorili su ratni komandant Amir Avdić, komandant 502. bihaćke viteške Hamdija AbdićTigar, te načelnik Štaba 511. slavne Hilmija Suljić.

General Dreković posebno se osvrnuo na sami početak, kada je od ključko-sanske čete prvo nastao bataljon koji je zatim prerastao u brigadu. Prisjećajući se tih teških i slavnih dana, ratni komandant 5. korpusa je istakao da nam u miru briga o borcima i obilježavanje ovakvih dana moraju biti prioritet.

U ime Vlade USK skupu je prisustvovao Dževad Malkoč, ministar za pitanja boraca, inače i sam pripadnik ratnog sastava ove jedinice, zatim su se svi prisutni u stroju uputili ka Centralnom šehidskom spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi gdje je položeno cvijeće i proučena Fatiha, te odata dužna počast saborcima.

Prva bosanska oslobodilačka brigada formirana je 1993. godine, a nakon godinu dana transformirana je u 510. oslobodilačku brigadu. Ovu brigadu činili su borci iz Ključa i Sane, sa grmuško-srbljanskog platoa, ali i drugih dijelova bihaćkog okruga. Ova ratna jedinica je dala poseban doprinos u odbrani tadašnjeg bihaćkog okruga, danas USK-a, na grmuško-srbljanskom platou, Grmeču i, konačno, u čuvenim vojnim operacijama „Grmeč 94“ i „Sana 95“, u kojoj je oslobođen i Sanski Most.- piše rtvusk.

Related posts