U Bihaću upriličena promocija knjige ‘Ja, haški svjedok’ autora Nedžada Avdića

Nakon performansa na stadionu „Jedinstvo“ a povodom obilježavanja 11. jula, Dana genocida u Srebrenici, na Gradskom trgu u Bihaću, u organizaciji udruženja „Horizont“ , održana promocija knjige „Ja , haški svjedok“, autora Nedžada Avdića.

Autobiografsko je to djelo sedamnaestogodišnjeg dječaka, koji je preživio streljanje i svojim svjedočenjem uticao na presude ratnim zločincima, poput Vujadina Popovića, Ljubiše Beare, Radoslava Krstića, Zdravka Tolimira i drugih. Pored magistre Bosanskog jezika i književnosti, Dijane Begović, promotori knjige bili su također preživjeli Srebreničani, profesor Nermin Mujkanović i autor knjige „ Srebrenica – zaboraviti ne smijem, halaliti neću“, Hasan Hasanović.

Događaj na Gradskom trgu u Bihaću, privukao je veliki broj Bišćana, koji su se okupili, kako bi iz prve ruke čuli ispovijest čovjeka, kojeg su nepravda i traganje za istinom, nagnali da progovori i svoju tragediju obznani cijelom svijetu.

Nije ovo uobičajena promocija književnog djela, već dokument o genocidu nad Bošnjacima, počinjenom u julu 1995. godine. Ni sami promotori nisu govorili o sadržaju istinom ispisanih korica. Govorili su o snazi svoga sugrađanina, koji se vratio na mjesto zločina i suprotstavio negatorima svega što se tih ratnih dana dešavalo u Srebrenici.

Izvor: Biscani.net/RTVUSK

Related posts