Potresan film o vršnjačkom nasilju premijerno prikazan u Sanskom Mostu

Premijera kratkometražnog igranog filma “Bol moje tišine”, koji se bavi temom međuvršnjačkog nasilja, održana je u proteklu subotu u gradskom kinu u Sanskom Mostu u prisustvu velikog broja gledalaca.

Ovaj 17-minutni film snimljen je u Osnovnoj školi “Mahala”, a njegovi glavni akteri su učenici i nastavnici ove obrazovne ustanove.

Autor i producent Enes Hotić kaže kako se film fokusira na žrtve vršnjačkog nasilja koje su često marginalizirane od strane šire zajednice, a nerijetko i svojih roditelja.

“U velikom broju slučajeva žrtve su nedovoljno ozbiljno shvaćene, a ishod nerijetko može biti fatalan. Inače, treba istaći kako je osnovni motiv filma događaj iz stvarnog života koji se okončao na tragičan način”, istakao je Hotić.

Glavni junak filma, dječak Tarik, žrtva je nasilja vršnjaka i starijih dječaka, što kod njega uzrokuje ozbiljne psihičke traume i duševna kolebanja. Istovremeno, Tarikovi roditelji zbog mnoštva obaveza ne prepoznaju i zanemaruju problem, iako osoblje škole, na čelu s direktorom i učiteljicom, bezuspješno pokušavaju alarmirati roditelje. Dječak nemoćan, bez podrške roditelja, ne vidi mogućnost da se izbori sa iskušenjima i bijeg od problema traži u fatalnom ishodu.

Film je snimila producentska kuća “Exitmedia”, a projekat je finansijski podržala općina Sanski Most.

U narednom periodu uslijediće njegova promocija u Bihaću i Sarajevu, a potom i drugim gradovima u Bosni i Hercegovini.

/nezavisne.com

Related posts