U Bihaću održan Forum “Naše oranice bez granice”

U Bihaću je u petak, 27.01.2017.g. održan forum “Naše oranice bez granice”- Evropska perspektiva BiH poljoprivrede.

Forum je organiziran u okviru projekta Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) o perspektivama razvoja bh. poljoprivrede. Interes sudionika je bio veliki, a u Hotelu “Emporium” u Bihaću gdje je forum održan, tražilo se mjesto više.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Khaldoun Sinno rekao je da je cilj ovog skupa uključiti se u direktne razgovore sa poljoprivrednicima, prenijeti im mogućnosti koje se nude pridruživanjem EU, ali i čuti iskustva i probleme sa terena. Poručio je da će donošenjem strategije za cijelu zemlju u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, pristup EU fondovima biti omogućen.

Na forumu su domaći, regionalni i međunarodni stručnjaci u otvorenom dijalogu sa poljoprivrednim proizvođačima pojasnili izazove i pogodnosti ulaska u EU, uključujući nove načina financiranja njihovih aktivnosti, kao i veće tržište za plasman njihovih proizvoda.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno prilikom svog boravka u Bihaću posjetio je i kompaniju Meggle, jednog od najvećih proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH.

U okviru foruma je priređen i informativno-edukativni sajam, na kome su izlagali UNDP BiH, GIZ – EU ProLocal program, USAID/Švedska projekt FARMA II, Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče (UPIP), te Farmofit – Fabrika stočne hrane Rapić iz Gradiške.

Forumi o perspektivama bh. poljoprivrede održavaju se u više gradova u BiH, a slijedi njihovo održavanje u Brčkom i Bijeljini 02. i 03.02. o.g.

Related posts