U Austriji ubila svoje troje djece, mamu, brata i sebe

Predpraznični ugođaj u pitoresnom gradiću Schildberg u pokrajini Donja Austriji, u predgrađu St. Pöltena pretvorio se u zonu sumraka. Policija je u porodičnoj kući pronašla šest mrtvih tijela.

Kako su izvijestili austrijski istražitelji, žena (35) je ubila svoje troje djece – djevojčicu (7) i dva dječaka (9 i 10), svoju majku (60) i brata (45). Prema prvim informacijama, svima je pucala u glavu, a na kraju je ubila sebe.

“Zločin kakav se ne pamti u našem kraju. Starija braća išla su s mojom djecom u školu. Bilo nam je čudno što danima nisu došli na nastavu, a niko nije obavijestio učiteljicu i direktora”, govori komšija ubijenih.

Kako ih danima niko nije viđao, komšije su pozvale policiju. Prizor ih je zaprepastio. Cijela kuća bila je u krvi. Ni najstariji policijski inspektori ne sjećaju se da su išta slično vidjeli u svojoj profesionalnoj karijeri.

“Najgore je što je pobila djecu. Ne znam šta su joj oni krivi”, šokirano je govorila prodavačica iz obližnje prodavaonice. Dodaje kako je ženu koja je počinila nezapamćen zločin znala viđati kako šeta po susjedstvu, a tu i tamo bi, kaže, kupovala u njenoj trgovini.

Šta se tačno dogodilo, znat će se nakon uviđaja. Situacija je još čudnija jer je sve oko kuće djelovalo idilično. Bila je ukrašena, a na vratima je bio obješen adventski vjenčić.

Na mjesto masakra došao je i austrijski državni advokat. Policija je zatvorila ulicu. Cijeli su dan pokušavali posložiti slagalicu strave.

“Ne znamo gdje je nabavila pištolj ni šta je bio okidač za ovakav zločin. Puno je tu nejasnoća”, rekao je glasnogovornik policije.

Psihijatar Reinhard Haller kaže da žene koje su sklone depresiji znaju počiniti zločin smisleći kako ubistvom svoje najmilije vode na neko bolje mjesto. Heller kaže kako u očima ubice ubistvo najbližih djeluje kao altruističan čin. Osoba situaciju u kojoj se nalazi smatra beznadnom i ne želi više produživati patnju i agoniju svojih najdražih, ali i sebe same. Samoubica želi ostaviti sve loše za sobom i zajedno sa žrtvama otići u “bolji svijet”.

Međutim, Haller ne isključuje mogućnost da je žena iz Austrije patila od psihičkih bolesti zbog čega je mogla počiniti ovaj stravičan čin.

Gdje je otac djece, niko nije znao reći, neki kažu da su ga viđali, ali niko nije znao gdje je bio u vrijeme krvoprolića. Porodica se u naselje doselila prije godinu dana. Brzo su se prilagodili novoj sredini. Bili su mirna porodica. Uselili su se u kuću u kojoj su nekad bili apartmani. No čime su se oni tačno bavili, komšije ne znaju.

Related posts