Turski predsjednik Erdogan dolazi danas u Sarajevo

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan boravit će danas u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini u okviru koje će se susrest s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Nakon toga susreta planiran je sаstаnаk dеlеgаciја BiH i Turske, a potom će se Izetbegović i Erdoğan obratiti medijima, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Planom posjete turskog predsjednika BiH predviđeno je polaganje cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači, kao i šetnja starim dijelom Sarajeva od Sebilja u pravcu Gazi Husrev-begove džamije, gdje će Izetbegović i Erdoğan klanjati akšam-namaz.

Centralni događaj Erdoganove posjete planiran je u Zetri, gdje će turski predsjednik prisustvovati Generalnoj skupštini Unije turskih evropskih demokrata, a predviđeno je da se na skupu pred blizu 20.000 građana pored Erdogana obrati i Izetbegović.

Izetbegović je uoči dolaska turskog predsjednika kazao da će Erdoğan iskoristiti priliku da uputi i predizborne poruke, ali da to nije ništa neobično te je dodao da BiH s Turskom nije nikada imala nikakav poseban problem kao uostalom ni nijedna druga zemlja u regionu.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koç također je ranije kazao da je posjeta Erdoğana BiH mnogo prije predviđana i planirana te da je u pitanju radna posjeta, ali i da ju je najavio premijer Turske BiH Binali Yildirim kada koji je boravio u BiH.

Tokom boravka u Sarajevu Erdoğanu će biti uručen počasni doktorat na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu.

Related posts