Turska dozvolila posjetu uhapšenom Selmiru Mašetoviću

Turske vlasti jutros su odobrile konzularnu posjetu 24-godišnjem bh. studentu Selmiru Mašetoviću iz Gradačca koji je uhapšen krajem maja ove godine u turskom gradu Ušak pod optužbom da je povezan s organizacijom FETO.

Kako su nam potvrdili iz Ambasade BiH u Turskoj, konzul BiH u Turskoj Began Muhić je na putu za grad Ušak gdje bi trebao stići u poslijepodnevnim satima. Mašetoviću je dozvoljeno i da obavi telefonski poziv s ocem.

“Ambasador BiH Bakir Sadović jutros je telefonski obaviješten kako je Ministarstvo pravde Turske odobrilo konzularnu posjetu Selmiru Mašetoviću. Konzul se odmah zaputio prema Ušaku da obiđe Mašetovića”, kazali su nam iz Ambasade BiH u Turskoj.

Inače, Ušak je udaljen oko 450 kilometara od Istanbula.

Otac uhapšenog Mašetovića tražio je od Ambasade Turske u Sarajevu da mu pomognu stupiti u kontakt sa sinom s kojim se nije čuo od 22. maja.

Podsjećamo, Generalni konzulat BiH u Istanbulu komunicirao je s Mašetovićevim roditeljima, upoznao ih o situaciji i informacijama nadležnog turskog tužilaštva.

Advokat koji zastupa Mašetovića po službenoj dužnosti informirao je Generalni kozulat kako se Mašetović osjeća dobro, da nema zdravstvenih poteškoća i da nema primjedbi u smislu kršenja njegovih osnovnih ljudskih prava.

Related posts