Turska: 29 poginulih, 166 ranjenih u terorističkom napadu u Istanbulu

Najmanje 29 osoba je poginulo, a 166 je ranjeno u terorističkom napadu koji se dogodio sinoć u istanbulskoj četvrti Bešiktaš, u blizini stadiona Vodafone Arena.

Ovu informaciju potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu, na konferenciji za novinare u Istanbulu.

– Do sada je ustanovljeno da imamo 166 ranjenih. Jedan dio njih je pušten iz bolnice. Operaciji je podvrgnuto 17 ranjenih osoba, dok je šest na intenzivnoj njezi – kazao je Soylu.

Naglasio je kako je uhapšeno deset osoba osumnjičenih za povezanost sa ovim terorističkim napadom u kojem je ubijeno 27 policajaca i dva civila.

Zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus potvrdio je da je najprije došlo do eksplozije automobila napunjenog eksplozivom u blizini stadiona, koji je aktiviran iz daljine. Manje od minut nakon toga bombaš samoubica se raznio u parku Macka, također blizu stadiona.

Kurtulmus je naglasio kako je kompletan turski narod suočen sa velikom boli, no, kako je istakao, narod je dužan da u ovom teškom trenutku očuva nacionalno jedinstvo.

Podsjećamo, meta napada koji je izveden sinoć u 22.30 sati po lokalnom vremenu bio je policijski autobus, u kojem su se nalazili pripadnici specijalne jedinice policije koji su radili na obezbjeđenju utakmice turske Super toto lige između Bešiktaša i Bursaspora.

Do napada na policajce došlo je nakon završetka fudbalske utakmice. Snažna eksplozija se čula u više istanbulskih četvrti.

Related posts