U protekla dva mjeseca readmisijom vraćeno 69 stranaca

U protekla dva mjeseca iz BiH je nakon postupka readmisije udaljeno 69 stranih državljana koji su ilegalno boravili na njenoj teritoriji, saopćila je Služba za poslove sa strancima.

Na osnovu obaveza koje proističu iz odredbi Sporazuma o readmisiji između BiH i Srbije, Služba za poslove sa strancima je vratila u Srbiju 22 osobe među kojim su državljani Srbije, Somalije, Eritreje, Toga, Palestine, Pakistana, Alžira i Gambije.

Služba je udaljila u zemlje porijekla 35 osoba koje su bile pod nadzorom imigracionih centara, od kojih su 30 državljani Turske, tri državljani Albanije, te dvije građani Kosova.

U saradnji Službe za poslove sa strancima i Međunarodne organizacije za migracije, kroz Program potpomognutog dobrovoljnog povratka i reintegracije, sa teritorije BiH udaljeno je 11 osoba u njihove zemlje porijekla.

U sklopu ovog programa u zemlje porijekla dobrovoljno se vratilo šest Pakistanaca, dva državljana Afganistana, te po jedan državljanin Indije, Iraka, Irana i Bugarske.

Služba za poslove sa strancima je nakon provedenog postupka readmisije izvršila i prisilno udaljenje jednog državljana Turske koji je ilegalno boravio na teritoriji BiH.

Izvor: biscani.net

Related posts