Trump uvodi nove sankcije Iranu

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izjavio je da uvodi nove sankcije protiv Irana, koje će se odnositi i na kancelariju vrhovnog vođe te zemlje Ali Khameneija, prenosi BBC.

Khamenei, najviši iranski autoritet, izdvojen je zato što je “u konačnici bio odgovoran za neprijateljsko ponašanje režima”.

Trump je rekao da su dodatne sankcije odgovor na obaranje američkog drona i “mnoge druge stvari”. On je dodao da će “nastaviti da povećava pritisak na Teheran”, rekavši “da Iran nikada neće imati nuklearno oružje”. Tenzije između dviju zemalja su se povećavale posljednjih nedjelja.

Američki mediji su u subotu prenijeli da je SAD pokrenuo hakerske napade na iranske sisteme za lansiranje projektila i špijunsku mrežu, dva dana nakon što je Iran 20. juna oborio američki dron, podsjeća Radio Slobodna Evropa.

Predsjednik SAD-a je poslije obaranja drona u posljednjem trenutku povukao naređenje o udarima na Iran i umesto toga odobrio kontramere u vidu hakerskih napada, pisali su tada mediji.

Američko ministarstvo odbrane nije komentarisalo te navode.

 

 

 

Izvor: Oslobođenje.ba

Related posts