Trump smijenio šefa FBI-ja Jamesa Comeya

Američki predsjednik Donald Trump je smijenio direktora FBI-ja Jamesa Comeya zbog načina na koji je vodio istragu o mailovima njegove protukandidatkinje na predsjedničkim izborima Hillary Clinton.
Bijela kuća je šokirala Washington odlukom da James Comey napusšta ured. No, demokrati tvrde da je otpušten jer je FBI istraživao navodne veze između Trumpove kampanje i Rusije. Ovaj je potez uslijedio nakon što se saznalo da je Comey dao netačne informacije o mailovima Clintonove američkom Kongresu prošle sedmice.

Trump je u pismu napisao Comeyju da se složio s američkim tužiocem Jeffom Sessions da on ne može efikasno voditi FBI.

Sessions je rekao da je Ministarstvo pravde bilo posvećeno visokoj disciplini, integritetu i vladavini zakona, kao i da je potreban novi početak.

Bijela kuća je saopćila dad će potraga za novim šefom FBI odmah početi. Ovo je tek drugi put da je jedan šef dobio otkaz.

Comey se obraćao FBI-jevim agentima u Los Angelesu kada je saznao da je otpušten. On ima 56 godina, a direktor FBI-ja je bio četiri godine od ukupno deset godina mandata. Kada je čuo vijesti, u početku se smijao jer je mislio da se radi o šali.

Related posts