Trinaestogodišnja Amila Memić “čudo od djeteta”: Kozarčanka tečno pjeva na 13 jezika

Često je zovu “čudo od djeteta”, a Amila je, kako njeni roditelji kažu, prvo propjevala, pa tek onda progovorila. Kroz filmove i serije naučila je dosta jezika, a osim ljubavi prema pjesmi i jezicima, Amila voli matematiku i fiziku, kao i medicinu kojom se želi baviti u životu.

Amila pohađa osmi razred Osnovne škole “Kozarac” u Kozarcu, a njen pjevački talenat je, uz profesoricu engleskog jezika, prvi prepoznao nastavnik muzičke kulture Nebojša Dragičević.

Kada zapjeva, stiče se utisak da je starija desetak godina, jer je njen glas zreo i zvuči božanstveno. Amila je nedavno učestvovala na manifestaciji pod nazivom “Djeca znaju pjevati”, koja je održana u Sarajevu, a prije četiri godine bila je pobjednik Dječijeg festivala u Prijedoru, gdje je predstavljala svoju školu.

Svojevremeno je i u Banjoj Luci uspješno prošla audiciju “Za prvi glas sevdaha”.

– Učesnik sam mnogih festivala, svugdje mi je lijepo, a najljepše je od svega što steknete mnogo prijatelja. Od malih nogu volim da pjevam, ali moj talenat je otkriven prije pet godina na času engleskog jezika, a nakon toga je nastavnica engleskog kontaktirala nastavnika muzičke kulture i tako je sve počelo – priča Amila.

Amila pjeva na trinaest jezika, a, kako kaže, gledala je mnogo filmova i serija i upijala jezik. Mnogi od njih su joj bili milozvučni, a nakon toga je, kaže, sjela za kompjuter i počela sama da ih uči.

– Znam da sam posebna po tome što pjevam na 13 jezika. Pjevam na japanskom, turskom, španskom, engleskom, talijanskom, njemačkom, francuskom, indijskom, ruskom, makedonskom, grčkom, arapskom i bosanskom jeziku. Prije dvije godine sam počela pisati pjesme, a inspiraciju svugdje nalazim. U školi sam učlanjena i u novinarsku, horsku, dramsku i recitatorsku sekciju, a uskoro se otvara televizija u Kozarcu i već je sada izvjesno da ću biti voditelj dječijeg programa – kaže Amila.

Amila u školi u dnevniku niže samo petice, a voljela bi, kako kaže, upisati srednju farmaceutsku školu, jer se u budućnosti želi baviti medicinom. Pjevanje i muzika će ostati hobi.

Amili bezrezervnu podršku pružaju njen stariji brat i roditelji Amira i Zijad Memić. Otac Zijad je ponosan na svoju kćerku.

– Nastojimo u svemu da joj pomognemo. Trudimo se da joj omogućimo da usavrši sve svoje talente i maksimalno je podržavamo u svemu što radi. Amila je veoma svestrana i talentovana je koliko za muziku, toliko i za prirodne nauke. Zbilja je posebna – kaže s ponosom otac Zijad.

Dodaje da je Amila vjerovatno talenat za pjevanje naslijedila od njegove majke, koja je takođe voljela pjevati.

Amilin talenat svakog ko je čuje ostavlja bez teksta. Ovo kozaračko “čudo od djeteta” se nada da će postati i učenik generacije, a pored brojnih obaveza i hobija ima vremena i za drugare, koji kažu da je izuzetno skromna, odgovorna i iskrena. Amila obožava Vitni Hjuston, Britni Spirs i Silvanu Armenulić.

Related posts