Trikovi koji liječe žgaravicu, sinuse i daju snagu organizmu

Ljudski organizam je nevjerovatna stvar. Aktivno je 24 sata, svakodnevno radi brojne “trikove” kojih vjerovatno ni sami niste svjesni.

Ono što vam je vjerovatno poznato jeste da se zjenice šire kada ste zaljubljeni ili nalazite u blizini nekoga ko vam se dopada, vaš organizam se sam rješava žgaravice, može izliječiti brojne bolesti samo, ali i preventivno djelovati u nekim situacijama kod oboljenja.

Ali, ako malo dublje istražite – ili se usudite testirati, vaše tijelo, organizam sam radi ovih 11 stvari, a da toga niste ni svjesni.

1. Oči vam govore da li vam je prehladno. Kada tijelo dođe u dovoljno nisku temperaturu – krvni sudovi u očima će skupiti tako da bi sačuvali temperaturu. Ako zanemarujete to – možete trajno oslijepiti.

2. Uključite super uho. Ako okrenete lijevo uho prema osobi koja priča – čujete mnogo bolje. Desno uho je bolje kod aktivnog pričanja, a čulo sluha se pojačava onda kada se stvarno fokusirate na slušanje onoga što neko govori ili pri osluškivanju određenih šumova i zvukova.

3. Žgaravice se možete riješiti tako što se okrente na lijevu stranu u ležećem položaju. Ako inače patite od žgaravice, prevenitvno možete djelovati tako što zaspete na lijevoj strani. To je povezano sa želučanim kiselinama, a želudac se na lijevoj strani manje zamara. Gravitacija bolje radi, stomak vam je u nižem položaju, a samim tim mogućnost za žgaravicom je manja.

4. Višak kože također možete skinuti. Ona se suši vremenom, pogotovo na nogama. Postoje proizvodi koji prvi sloj kože odstrane tako da na nogama uvijek imate svježu kožu.

5. Organizam vam može dati super snagu. Ako ste u nezavidnom položaju, a potrebna vam je dodatna snaga da spasite sebi ili nekome drugom život – vaš mozak će pokrenuti određenu dozu adrenalina koji će ubrzati rad srca. Samim tim, vaše disanje će se ubrzati, zjenice proširiti, a probavni sistem se zatvoriti. Sve ovo koriste mišići, koje sada možete dodatno nadražiti za fizičku silu ako vam je potrebna.

6. Vaše tijelo može predvidjeti vrijeme. Ovo je lako, pogotovo hroničnim bolesnicima i onima koji su imali teže povrede. Previše puta smo čuli “boli me -taj i taj dio tijela- promjna će vremena”. Istina. Promjena vremena uzrokuje i migrene te malaksavost.

7. Ako ćete ubrzo osjetiti bol, kao recimo kada primate injekciju – nakašljite se malo prije. Ublažit će vam neugodan osjećaj. Kašljanje smanjuje osjećaj boli šaljući signale na mozgu.

8. Mnogi ljudi imaju problema sa disajnim putevima, i nos im se začepi jako brzo. Možete prevariti vaše tijelo da očistite disajne puteve ako pritisnete prostom dio vrha nosa, odmah između obrva. Kost u vašem nosu će se brzo pomjeriti jako brzo, opustit će disajne puteve i sinuse očistiti za 20 sekundi.

9. Korištenje kockice leda kod zubobolje se čini kao normalan lijek, ali ako ako utrljate led između palca i kažiprsta – također olakšava bol u zubu. Razlog je neutralni V oblik na tom dijelu, koji nervnom sistemu kaže da bol ne širi ka glavi.

10. Kada se osoba prepadne, srce joj počne kucati brže. Da bi usporili rad srca – možete to uraditi puhanjem u palac. Nervi koji kontrolišu rad srca mogu se kontrolisati disanjem.

11. Ako ste primijetili da vam čulo mirisa nekada djeluje kao vremenska mašina, odnosno da se prisjećate nekih stvari na osnovu poznatog mirisa – to je zbog toga što se dio mozda odgovoran za mirise nalazi pored centra u mozgu za sjećanja i emocije. Zato kada prepoznate neki miris, aktivirate sjećanja koje taj miris asocira.

I za kraj, ovaj članak objavio je Providr portal, kojeg smo pokupili pretragom Facebook progila Charlieja Sheena. Interesantno.

Related posts