Trgovci i poslanici USK: Ko radi boji se gladi

Ismet Burzić, bivši borac Armije BiH, godinama se bavi prodajom voća i povrća. Priča nam da radi samo kako bi izmirio obaveze prema državi. Na mjesečnom nivou 1250 KM. Tokom zime zarade gotovo da nije imao. Ni slobodnog dana.

Ismet je među brojnim građanima USK koji se svakodnevno, poštenim i teškim radom bore za život. S druge strane su domaći političari. U Kantonalnoj skupštini je 30 poslanika i njihova primanja su daleko iznad prosjeka. Primjerice, jedan mjesečni paušal bez dodataka jednak je dvjema profesorskim platama, odnosno pet najnižih penzija u Federaciji.

Znajući da su politička previranja u proteklom periodu dovela do sve rjeđeg zasjedanja Skupštine, s pravom se postavlja pitanje da li poslanici zarade svoju platu.

Primanja su tim više nerealna ako se zna da su poslanici od početka godine održali tek dvije i to vanredne sjednice.

Oni imaju evropska primanja, a vrlo upitne rezultate rada, utvrdili su Centri civilnih inicijativa.

U njihovom izvještaju za prošlu godinu stoji da su među najaktivinijim poslanicima Mirvet Beganović, Željko Mirković, Albin Muslić, Farko Hodžić, Sanel Mahić i Rasim Pajić.

S druge strane, u Skupštini sjede i poslanici koji u ovom mandatu nisu postavili niti jedno poslaničko pitanje, diskusiju niti su uputili inicijativu. To su Safet Veladžić, Memed Mahmić, Munir Duraković , Samir Muminović i Rasim Kantarević.

Pored primanja u Skupštini, šest poslanika kao delegati u Federalnom Domu naroda godišnje primaju oko 40.000 KM.

Na kraju, radili ili ne radili plata će svakog mjeseca biti na računu što nije slučaj sa Ismetom s početka ove priče. Dok on svaku marku dva puta broji, izabrani predstavnici naroda godišnje inkasiraju minimalno 21.000 odnosno 28.000 KM ne računajući sve dodatke.

Poslanici su svjesni da i njihova primanja ovise o budžetu o kojem će se raspravljati u petak stoga ne bismo trebali sumnjati u njihov glas ZA budžet. – piše rtvusk.

Related posts