Trailer za dokumentarni film o borbi učenika OŠ “Cazin I” za svoja prava, redatelja Harisa Samardžića

Na dan mirne šetnje “Jer nas se tiče” održane 09.12.2016. godine u našem gradu, cazinski umjetnik, filmski redatelj i fotograf Haris Samardžić popratio je fotografijom i video zapisima sva dešavanja sa skupa tog dana.

Idejni put filma

Razlog njegovog snimanja je izrada planiranog dokumentarnog filma o borbi Cazinjana, učenika, roditelja i nastavnika i upornošću Vijeća učenika i Vijeća roditelja škole, za svoja prava i za pokretanjem izgradnje nove Osnovne škole “Cazin I” na postojećoj lokaciji o kojoj se mnogo polemisalo i pisalo proteklih dana, mjeseci i godina.

Ideja za film je došla spontano. Naime, razmišljajući o mirnoj šetnji sam došao na ideju, zašto ne poslati neku jaku poruku jer se danas internetom sve brzo širi. Na taj način bi cijeli proces bio pod pritiskom javnosti i sve bi postalo jednostavnije.

Poruka filma

Poruka koju želim da pošalje cijeli film je ta da se svi moramo boriti za sebe i svoju lokalnu zajednicu, jer kako kažu – prvo očisti oko svoje kuće. Druga poruka je definitivno ta da je bolje spriječiti, nego liječiti. Svi smo mi itekako svjesni da je cijeli taj kompleks građevina koje pripadaju školi poprilično “klimav”.

Filmom su obuhvaćene i izjave učenika ove škole, koji govore o užasnom stanju u kojem se njihova škola trenutno nalazi ali i o težni izvođenja nastave u takvim uslovima.

Prvi trailer

Naglašavam da je ovo prvi trailer jer je ovo svega nekih 10% materijala cijelog filma. Za ostatak filma je potrebno obaviti intervjue sa glavnim akterima cijele priče, uključiti još učenika, roditelja, te lokalne vlasti. Nadam se da neću ostati uskraćen za razgovore sa nadležnim institucijama ovog problema.

U razgovoru za portal Cazin.NET, mladi cazinski redatelj, ističe, da je film financiran iz njegovog ličnog budžeta sa opremom koja pripada Udruženju filmskih radnika Bosanske Krajine. Nastavak snimanja će ovisiti o volji kompanija i fizičkih lica koja će odlučiti da pomognu širenju jedne ovakve poruke putem filma, te financijski podrže projekat. Ekipa filma će vrijedno nastaviti raditi na filmu i u filmskim okvirima dokumentovati razvoj situacije.

Jedini krivac za stanje u kojem se škola nalazi je država Bosna i Hercegovina, te građani općine koji su dosad šutjeli. Sarajevo je Krajinu davno zaboravilo i optimista sam, te vjerujem da će općinski načelnik Nermin Ogrešević, te premijer Vlade USK i ministri u Vladi, obnoviti OŠ “Cazin I”. Jedna od želja mi je i da se nakon obnove, koja će se morati desiti, školi vrati ime OŠ “Nurija Pozderac” Film posvećujem ugroženoj djeci svijeta i svim prosvjetnim radnicima. “Cazin I” se ne smije dešavati ni Bosni i Hercegovini, ni ostatku svijeta. Nadam se da će se tragedija spriječiti na vrijeme” – u razgovoru za portal Cazin.NET, ističe Samardžić.

Related posts