Tegnell: Moguće je da se korona kod nas pojavila još u novembru

Vrlo je vjerovatno da su se pojedinačni slučajevi koronavirusa u Švedskoj pojavili još u novembru prošle godine, objavila je tamošnja Agencija za javno zdravstvo, ali Švedska trenutno ne radi na tome da pokuša otkriti kada se točno prvi slučaj pojavio u toj zemlji, prenosi The Local.

Ova objava stigla je nakon što je Francuska danas objavila da je u toj zemlji jedan muškarac bio zaražen još 27. decembra, nekoliko dana prije nego što su službeno zabilježeni prvi slučajevi u Kini.

Pacijent je tada bio dijagnosticiran s upalom pluća, ali testovi koji su sada provedeni na njegovom uzorku pokazali su prisutnost koronavirusa. Muškarac se potpuno oporavio i ne zna se kako se zarazio, prenosi Index.hr.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell kaže kako je moguće da su pojedinci bili zaraženi i u Švedskoj u to vrijeme.

“Nije bilo širenje virusa izvan Wuhana sve dok se nije pojavio u Evropi. Ali mislim da ćemo otkriti pojedine slučajeve među putnicima iz Wuhana koji su tamo boravili u novembru i decembru. To uopće ne zvuči čudno, već potpuno prirodno”, kazao je.

Prvi službeno potvrđeni slučaj koronavirusa u Švedskoj bila je žena kojoj je koronavirus potvrđen 31. januara, nakon što se vratila iz Kine.

“Ovo nije nešto što trenutno istražujemo. Ne želimo preopteretiti sistem ovakvom vrstom istrage”, kazao je Tegnell.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts