Sve veće napetosti među tehnološkim gigantima: Elon Musk tuži Sama Altmana

Elon Musk tuži OpenAI i njegovog izvršnog direktora Sama Altmana zbog, kako kaže, izdaje osnivačkih ciljeva proizvođača ChatGPT-a da se koristi čovječanstvu, a ne da se ostvari profit.

Musk tvrdi da se Altmanova kompanija koja stoji iza ChatGPT-a odvojila od svoje prvobitne, neprofitne misije udruživši se s Microsoftom za 13 milijardi dolara i čuvajući u tajnosti svoj kod za svoje najnovije generativne AI proizvode.

U tužbi podnesenoj na Višem sudu u San Franciscu, milijarder Musk je rekao da je, kada je financirao stvaranje OpenAI-a, osigurao sporazum s Altmanom i Gregom Brockmanom, predsjednikom, da zadrži AI kompaniju kao neprofitnu organizaciju koja će razvijati tehnologiju za dobrobit javnosti.

Musk, koji je suosnivač OpenAI 2015. godine, od tada je napustio i osnovao vlastitu AI kompaniju, xAI. U njegovoj tužbi, podnesenoj u četvrtak državnom sudu u Kaliforniji navodi se da su kompanija i njeno partnerstvo sa Microsoftom prekršili osnivačku povelju OpenAI, što predstavlja kršenje ugovora.

Musk traži suđenje poroti i da kompanija, Altman i suosnivač Greg Brockman vrate zaradu koju su dobili od poslovanja.

“Do danas, web stranica OpenAI Inc. i dalje tvrdi da je njena povelja da osigura da AGI ‘koristi cijelo čovječanstvo’. U stvarnosti, međutim, OpenAI Inc. je transformisana u de facto podružnicu sa zatvorenim izvorom najveće tehnološke kompanije na svijetu: Microsofta”, navodi se u tužbi.

Izvor: Klix.ba

Related posts