Sve dokumente o saradnji s NATO-om potpisao SNSD

Iz Partije demokratskog progresa (PDP) tvrde da Milorad Dodik “lažima” o političkim protivnicima pokušava da sakrije činjenicu da su sve dokumente o saradnji sa NATO-om uime BiH potpisali funkcioneri SNSD-a.
– Sve ovo je urađeno na osnovu deklaracije koju je donijela ova partija, a koja NATO definiše kao strateški cilj – navodi se u saopćenju PDP-a.

Dodaju da Dodik pokušava da skrene pažnju s činjenica da je nekadašnji predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić 2005. potpisao Zakon o odbrani BiH, a izglasao ga je SNSD.

-Član 84. Zakona o odbrani BiH ovako govori o aktivnostima za prijem u NATO: ”Parlamentarna skupština, Savjet ministara, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provešće potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO – podsjećaju iz PDP-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović potpisao je, kako dodaju, 2006. Sporazum o pristupanju BiH Partnerstvu za mir na sjednici Sjevernoatlantskog saveza u Briselu, a 2009. potpisao je i formalni zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP).

Iz PDP-a ističu i da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić 2008. potpisao dokumente za intenziviranje dijaloga između BiH i NATO.

-Jednim od njih, ‘Inicijativnim dokumentom za intenzivirani dijalog između BiH i NATO’, potvrđen je strateški cilj, a to je ‘što skoriji ulazak u punopravno članstvo u NATO’ – navodi se u saopćenju PDP-a.

Related posts