Svaki Land Rover ima dio proizveden u livnici u Gradačcu

Livnica Wagner Automotiv iz Gradačca jedini je distributer aluminijskog kućišta za elektroniku automobilskom brendu Land Rover. Taj ugovor otvorio im je vrata poslovanja i s drugim velikim brendovima autoindustrije poput BMW-a, Forda, Mercedesa i Audija pa godišnji promet ove kompanije, koja zapošljava blizu 200 ljudi, iznosi više od 12 miliona eura.

Iako strojeve karakterizira visoka preciznost proizvodi moraju proći i ručnu obradu. U razgovoru za Al Jazeeru radnici ove kompanije ispričali su kako kupac zahtjeva savršen proizvod zbog čega oni mjere čak i hrapavost proizvoda nakon čega proizvod šalju na lakiranje i još jednu mehaničku provjeru.

“Naš zadatak je da ustanovimo prisutnost farbe, odnosno da li je komad dobro ofarban. Zatim provjeravamo da li je prilikom farbanja došlo do nekih mehaničkih oštećenja”, rekao je Hazim Kukuruzović, radnik na završnoj kontroli.

Mašinski ukalupljen, mehanički kontroliran i pažljivo upakovan proizvod iz ove linije iz Livnice se šalje naručiocu. Projektni menadžer prodaje Esmir Mehanović ispričao je kako je proizvod namjenjen za elektroniku, odnosno pojačalo u Land Roveru i objasnio kako je njegova osnovna karakteristika da elektronski dio koji sadrži u sebi čuva od nečistoća i ujedno odvodi toplotu.

“Mi rastemo iz godine u godinu. Već zapošljavamo oko 200 radnika. Perspektive su obećavajuće, a naredne godine planiramo rast broja zaposlenih”, rekao je Mehanović.

Za radnike, a posebno tehnologe u ovoj firmi saradnja s velikim imenima je veliki izazov jer učestvuju u modifikaciji i kreiranju dijelova koje proizvode.

“To povećava njihovu vrijednost, znanja, vještine i sposobnosti i samim tim povećava rejting naše firme”, rekao je vođa projekta Nijaz Hamidović.

Godišnji promet ove Livnice je 12 miliona eura, a samo za Land Rover mjesečno isporuče 20 hiljada aluminijskih kućista elektronike.

Related posts