Sudionici ilegalnih utrka u Njemačkoj osuđeni na doživotni zatvor zbog ubistva

Zemaljski sud u Berlinu osudio je u ponedjeljak dvojicu Berlinčana na doživotne kazne zatvora zbog toga jer su sudjelujući u ilegalnim utrkama usmrtili jednu osobu što je prvi put da su sudionici ilegalnih utrka osuđeni zbog ubistva s predumišljajem.

“Ko usred grada vozi velikim brzinama taj uzima u obzir i da bi pritom moglo doći do smrtonosnih posljedica“, obrazložili su suci u Berlinu.

Oni su ustvrdili kako osuđeni nisu imali namjeru nekoga ubiti ali da su “u svakom trenutku računali sa žrtvama” te zaključili da se radi o stanju tzv. “uvjetnog predumišljaja”. To je po njemačkom zakonu kvalifikacija koja omogućava izricanje kazne za ubistvo.

“Radi se jednostavno o uzbuđenju i ugledu unutar scene”, rekao je sudac izričući presudu 28-godišnjem Hamdiju H. i 25-godišnjim Marvinu N. Obojica su, kako je obrazložio sudac, u potpunosti ostavili slučaju hoće li i koliko osoba nastradati zbog njihovog ponašanja.

Njih dvojica su u februaru prošle godine sportskim automobilima Audi 6 i Mercedes AMG CLA 45 u centru Berlina vozili utrku prolazeći brzinom od 160 km na sat kroz crvena svjetla. Na jednom semaforu Audi je punom brzinm naletio na jedno vozilo u kojem je na licu mjesta poginuo jedan 69-togodišnji Berlinčanin.

Ovo je prvi slučaj da se u Njemačkoj sudionicima ilegalnih utrka u gradovima sudilo zbog ubistva.

Dosada su sudionicma utrka izricane novčane ili uvjetne kazne ili se radilo o ubistvu iz nehata.

Suci su time u potpunosti prihvatili optužbu tužiteljstva koje je govorilo o “ubistvu iz nižih pobuda”.

Sudsko vijeće je istaknulo kako se radi o “individualnoj presudi” te da se svaki daljnji proces osobama koje su zbog utrka usmrtile nedužne prolaznike mora posebno analizirati.

Sin žrtve ilegalne utrke je izrazio zadovoljstvo i nadu da će današnja presuda “odaslati signal” drugim pripadnicima scene koja upražnjava ilegalne utrke u njemačkim gradovima.

Ovaj slučaj kao i još nekoliko slučajeva u kojima su zbog ilegalnih utrka stradavali nedužni potaknuo je gornji dom njemačkog parlamenta da prošle jeseni pokrene inicijativu za promjenu zakona koji bi omogućavao oštrije kazne za sudionike ilegalnih utrka.

Advokati okrivljenih najavili su žalbu.

Related posts