Suđenje Sefiću i drugima nastavljeno ulaganjem materijalnih dokaza optužbe

Predočavanjem i ulaganjem u sudski spis materijalnih dokaza optužbe danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje u predmetu Sanjin Sefić i drugi.

Radi se predmetu u kojem se prvooptuženi Sanjin Sefić tereti za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nesreći, dok se njegova sestra Sara Sefić, te Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić terete se za pomaganje počinitelju nakon izvršenja krivičnog djela.

Zastupnica optužbe, tužiteljica Jasminka Knežević predočila je više potvrda Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, Sektora uniformisane policije, Jedinice za saobraćaj o privremenom oduzimanju određenih predmeta, odnosno mobilnih telefonskih aparata od optuženih Dine Alića, Sare Sefić i Sauda Nišića.

Također, predočen je određen broj potvrda o privremenom oduzimanju medija za pohranjivanje podataka (DVD, CD), koji se, među ostalim, odnose na snimke nadzornih kamera, kao i izvještaja telecom-operatera s ispisom/listom telefonskih poziva, te potkrepljujućih dokaza o tome da su dokazi prikupljeni na zakonit način, odnosno u skladu sa sudskim naredbama.

Time je optužba u ovoj fazi postupka završila izvođenje dokaza, te će se o eventualnim dodatnim dokazima očitovati nakon izvođenja dokaznih prijedloga odbrane.

Predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Igor Todorović saopćio je da je odbrana 6. aprila dostavila prijedlog dokaza, te je jedan primjerak dostavljen Tužiteljstvu.

U vezi s tim, zastupnica optužbe je zatražila dodatni rok kako bi se očitovala o zaprimljenim dokaznim prijedlozima odbrane, pa je Sud, uvažavajući te okolnosti, nastavak suđenja zakazao za 13. aprila.

Optužnica Sanjina Sefića tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, “golfom 6” krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće. Sara Sefić, te Dino Alić i Amar Salihović, terete se da su iste noći pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, tako što su ga prevezli do graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok se Saud Nišić tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

Prvooptuženi Sefić je nakon bijega u Srbiju, hapšenja i boravka u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, odnosno provođenja ekstradicijskog postupka, 9. januara 2017. godine izručen bh. pravosuđu. Suđenje u ovom predmetu, kako je najavljeno, bit će nastavljeno 13. aprila očitovanjem optužbe o dokaznim prijedlozima odbrane.

Related posts