Što je Vilsonovo za Šeher, to su Gelenderi za Bišće

Gelenderi su nešto posebno, simbolika spajanja dva mosta kao simbolika spajanja dvije mladosti.

Prema legendi, Gelenderi su davnih šezdesetih godina bili kultno okupljalište mladih Bišćana i mjesto za ašikovanje gdje su se rodile mnoge ljubavi i potekli mnogi brakovi. Ime su dobili po ogradi iznad kanala koji teče okolo nekadašnje bihaćke tvrđave.

Smješteni u samom centru grada, povezuju dva mosta; onaj drveni u parku i betonski mostić kod Pošte. Ipak, za razliku od Vilsonovog šetališta, Gelenderi su nešto posebno. Simbolika spajanja dva mosta kao simbolika spajanja dvije mladosti, jedne potpuno nove i druge iz dalekih sedamdesetih, koja je pomalo zaboravljena.

Vidimo se u sedam

To je bilo mjesto za izlazak i upoznavanje, sklapanje novih prijateljstava i veza. Popularna fraza; vidimo se „U sedam na Gelenderima“ ili „Kod našeg drveta“ ostala je zauvijek u sjećanju mnogih parova iz te zlatne generacije.

„Otputujem mislima u tuđe uspomene i vratim se ovdje, vidim naši Gelenderi su ipak nešto posebno. Još uvijek kao da spajaju dva svijeta, spajaju dva mosta i dvije mladosti, malo zaboravljeni i prividno mrtvi. Alejom šeta fantom proteklih dana; mladići i djevojke naginju se nad vodom uz ogradu i puše. Zvone poljupci iz dubine vremena. Od toga čovjek može da se rasplače. Šetamo i Gelenderi nam se ponovo raduju, oni su živi, dovoljna je tek jedna šetnja ili pomisao na njih.“ piše bihaćki pjesnik Husein Dervišević u svojoj knjizi „Samo jednom se ljubi“.

Život nekad i sad

Okupljalište Gelenderi obilježili su živote većine roditelja novijih generacija Bišćana i kao takvi zauvijek ostali uklesani u historiju ovog grada. Na ovom mjestu kreativnost sedamdesete generacije dostigla je svoj vrhunac.

Današnje generacije, okupljanje i druženje u prirodu zamjenili su sa kafićima punim dima i mjestima koja nemaju snagu da ostave vječni trag na buduće generacije. Koraci zlatne bihaćke generacije još odjekuju gelenderskim stazama, a miris njihovih ašikovanja odiše gelenderskim krošnjama.

Izvor: Al Jazeera

Related posts