Stanivukovićev saradnik: Begić podnosi krivičnu prijavu protiv inspektora MUP-a RS

Ivan Begić, saradnik narodnog poslanika Draška Stanivukovića, podnijet će sutra krivičnu prijavu protiv Miloša Bandića, zaposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske

Begić optužuje Bandića, načelnika Odjeljenja za imovinske delikte, prevare i falsifikate u Policijskoj upravi Banja Luka, zbog prijetnji smrću koje mu je, kako tvrdi, uputio tokom saslušanja 13. februara.

Ivan Begić je kazao da MUP RS-a protiv njega i Stanivukovića vodi, kako je naveo, montirani proces s ciljem “političkog progona i diskreditovanja u javnosti”.

– Krivična prijava je prvi korak koji ćemo poduzeti kako bi inspektor koji mi je prijetio smrću bio na odgovarajući način sankcionisan – smjenom, oduzimanjem ovlaštenja i otkazom iz MUP-a. Takođe, o slučaju su upoznate mnoge međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava kao i međunarodna zajednica – saopćio je Begić.

– Protiv Miloša Bandića podnosim krivičnu prijavu zbog “ugrožavanja sigurnosti”, jer je moja sigurnost od inspektora ugrožena zbog ozbiljnih prijetnji da će me lišiti života, teško tjelesno povrijediti, lišiti slobode ili mi na drugi način nanijeti zlo.  Poručujem da neću odustati sve dok Bandić ne dobije zasluženu kaznu. Da dobije samo nekakav disciplinski postupak je sramota za instituciju kakva je MUP. Izjave iz policije da se radi samo o bahatom ponašanju su upravo bahate i s ciljem opravdavanja Bandićevih prijetnji – tvrdi Begić.

Prethodno je MUP RS-a podnio krivičnu prijavu protiv Begića i Stanivukovića, zbog neovlaštenog tonskog snimanja i prisluškivanja, što su oni demantovali.

Iz policije su ranije saopćili i da će pokrenuti disciplinski postupak protiv Bandića te da, kako su naveli, nije prijetio smrću Begiću, već se “bahato i neprofesionalno ponašao”. Pozvali su Stanivukovića da, kako se navodi, “prestane da širi dezinformacije i neistine, a sve sa ciljem narušavanja ugleda Ministarstva unutrašnjih poslova RS”.

– Njima ne odgovara kada ja radim. Ne mogu me zaustaviti. Dok god postojim, govorit ću. Ne dotiču me krivične prijave i montirani procesi – rekao je ranije Stanivuković.

Izvor:  Fena

Related posts