Šta sve može govor tijela: Kako ostaviti dobar utisak, a ne izgovoriti nijednu riječ

Govor tijela šalje snažne poruke o našem karakteru. Čak i kada ne izgovaramo riječi, ističemo mnogo toga o sebi. Evo kako možete šutke ostaviti dobar utisak.

Ispravite se Uvijek se trudite da stojite i sjedite ravnih leđa. No, nemojte pretjerati sa ispravljanjem, jer ako su leđa previše ravna ostavit ćete utisak uštogljene osobe koja se nalazi u neprijatnoj situaciji. Umjesto toga lagano zabacite ramena prema nazad, stisnite stomak i podignite glavu.

Zauzmite moćnu pozu Jeste li primijetili kako poziraju superjunaci u stripovima i filmovima? Izgledaju samouvjereno ispravljenih grudi i s rukama na bokovima. U svakodnevnom životu ne morate glumiti superjunake, ali izbjegavajte stavljanje ruku na lice i oko usta, jer ovi potezi otkrivaju nervoznu osobu.

Ne prekrštajte ruke na prsima Ako se nalazite u društvu samo jedne osobe, nemojte prekrštati ruke, jer ćete djelovati kao osoba koja se brani. S druge strane, ako to napravite u grupi osoba, pokazat ćete govorom tijela da pažljivo slušate šta se oko vas priča.

Gledajte ljude u oči U svemu treba biti umjeren, pa tako i u gledanju sagovornika u oči. Izbjegavate li pogled, izgledat ćete nezainteresirano. No, nije dobro ni pretjerano buljiti, jer ćete izgledati zastrašujuće. Preporuka je gledati sagovornika u oči kada izgovarate riječi – u intervalima od 50 do 60 sekundi i skretanje pogleda u trenutku kad formulišete misli.

Nagnite se prema sagovorniku Lagano naginjanje prema osobi s kojom razgovarate poručuje da ste zainteresirani za ono što vam ona govori. No, nemojte pretjerati i ući u sagovornikov prostor jer je to nepristojno.

/faktor.ba

Related posts