Šta se isplati studirati danas?

Pitanje koje trenutno muči sve maturante, ali i druge ambiciozne ljude kojima je želja steći visoko obrazovanje i vrijednu diplomu fakulteta koja će im osigurati veću zaradu i uspješnu karijeru.

Odabir budućeg poziva i pravog smjera može odrediti našu budućnost.

Da li ćemo nakon fakulteta biti na birou zapošljavanja dugi niz godina ili ćemo istražiti koja zanimanja su u najvećoj potražnji na današnjem tržištu rada?

Da li ćemo se zadovoljiti prosječnom platom i odreći se mnogih želja i luksuza ili odabrati zanimanje koje spada u najbolje plaćene poslove kako današnjice, budućnosti zasigurno čak i više!?

Biranje daljeg obrazovanja je vrlo važna odluka koja determiniše našu finansijsku egzistenciju, pa čak i sreću. Ako ste neodlučni i ako i dalje razmišljate o ovoj odluci besplatan 5-ominutni test za odabir daljeg obrazovanja koje će biti najbolji izbor za vas možete uraditi ovdje. Test će Vam brzo otkloniti sve nedoumice.

Fakulteti koje je najisplativije upisati u BiH

Rezultati istraživanja najvećih portala za zapošljavanje i analizu prosječne zarade u BIH, Posao.ba i Plata.ba, detektovali su najperspektivnije fakultete. U BiH najvišu zaradu mogu donijeti elektrotehnički, ekonomski i farmaceutski fakultet.

Plate diplomiranih inžinjera elektrotehnike

Svi smo već dobro upoznati koliko je IT zanimanje na cijeni. IT sektor je u stalnom razvoju, stoga i potreba za pvim kadrom raste iz dana u dan. U naredne dvije godine otvara se 900.000 radnih mjesta u Europi i 1.000.000 pozicija u SAD-u.

Ukoliko želite da studirate na nekom od tehničkih fakulteta, najveću zaradu vam u budućnosti može donijeti diploma elektrotehnike. Softver inžinjeri sa magisterijem su plaćeni mjesečno u prosjeku 1.800 KM dok su oni sa bachelor diplomom plaćeni 1.560 KM. IT projekt manadžeri i IT specijalisti su plaćeni 1.750 KM, dok IT manadžer zaradi prosječno oko 1.700 KM, a IT projekt manadžer 1.900 KM.

Pored velike zarade IT kompanije nude i najbolje uslove rada, svemirski opremljene office, rad sa najnovijom tehnologijom i modernim uređajima, plaćena putovanja, duže odmore i stalnu mogućnost daljeg napredovanja.

Plate diplomiranih ekonomista

No IT zanimanje dakako nije jedino perspektivno zanimanje na tržistu rada koje može da Vam donese siguran posao i uspješnu karijeru. Osobe koje odaberu ekonomski fakultet imaju priliku da odlično zarade u budućnosti. Ekonomiste, i ako ih na tržištu rada ima u većem broju u odnosu na IT stručnjake, sastavni su dio i neophodan kadar svake kompanije.

Osobe sa završenom ekonomijom često zauzimaju menadžerske funkcije koje su najplaćenije u BiH. Primjera radi, finansijski menadžer prosječno mjesečno zaradi oko 1.800 KM, a direktor prodaje 2.300 KM, dok u bankarskom sektoru direktori filijale u prosjeku imaju mjesečnu platu u iznosu od 1.900 KM, a rukovodioci odjeljenja 1.700 KM. Ova profesija idealna je za ljude koji teže odgovornim pozicijama, imaju želju biti lideri i konstantno raditi na uspješnom funkcionisanju i razvoju kompanije.

Besplatan test: Koji studij je najbolji izbor za vas?

Ukoliko imate dilemu i niste sigurni koje obrazovanje je najbolje za vas, kratak test koji možete besplatno uraditi ovdje otkloniće vam sve nedoumice. Odgovorite na 11 kratkih pitanja koja se tiču vaših interesovanja, i pogleda na budućnost, a kao rezultat u roku od 24 sata dobićete stručnu procjenu koja vam otkriva put ka uspješnoj karijeri i to potpuno besplatno.

Analiza vaših odgovora pomoći će vam da saznate oblast u kojoj bi trebali da se školujete kako bi najjednostavnije došli do zacrtanih ciljeva. Studije koje odgovaraju vašim interesovanjima uštedjeće vam vrijeme, i omogućiti da ostvarite najviše rezultate i postanete visokoobrazovani stručnjak kog očekuje siguran i dobro plaćen posao.

nezavisne.com

Related posts