Šta se dešava u bihaćkoj bolnici: UO podnio ostavke, novac blokiran na računu

Tri člana Upravnog odbora Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, uključujući predsjednicu Odbora Sanelu Abdulahović, jučer su podnijeli ostavke.

Zbog ostavki članova Upravnog odbora, bihaćka bolnica do daljnjeg neće moći raspolagati novčanim sredstvima koje ima na računu, a koja iznose 1,2 miliona maraka. Osim toga, bolnici je trebalo biti doznačeno još oko 800.000 KM, no i taj novac je “na čekanju” jer uprava bolnice Vladi USK nije dostavila izvještaj kako je utrošeno milion maraka za obnovu operacionih sala – koje i dalje nisu u funkciji.

Bez anestetika, citostatika, onkologa

Posljednja dešavanja u bihaćkoj bolnici samo su dodatak brojnim problemima u funkcioniranju ove zdravstvene ustanove. U bolnici već danima vlada nestašica anestetika, zbog čega se rade samo hitni operativni zahvati. Nedostaju i pojedini citotastici, za čiju je nabavku odgovoran Zavod zdravstvenog osiguranja.

No, to čija je odgovornost u pitanju ništa ne znači za pacijente oboljele od malignih bolesti, koji su upozorili na veoma loš tretman u ovoj ustanovi. Naime, Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” imala je samo jednog onkologa koji je napustio ovu ustanovu, pa su sada primorani oslanjati se na pomoć kolega iz UKC Tuzla.

– Stanje je nedopustivo i neizdrživo, onkolog iz Tuzle dolazi jednom u petnaest dana, konstantno nedostaje citostatika, a svi znamo o kakvim bolesnicima se radi i da karcinom ne smije čekati. Stanje je alarmantno i mi tražimo da se nešto uradi u vezi s ovim pitanjem – izjavila je Mirsada Džananović, predsjednica Udruženja oboljelih od karcinoma “Una” iz Bihaća.

Imenovanje novog Upravnog odbora bolnice je procedura koja će potrajati, kaže resorni ministar Hazim Kapić, a time i barem djelomična sanacija finansijskih dubioza bolnice. Prema nezvaničnim informacijama, razlog zbog kojeg je troje članova UO odlučilo podnijeti ostavke je neslaganje sa direktorom bolnice Smailom Derviševićem u vezi sa utvrđivanjem prioriteta u plaćanju dugovanja dobavljačima, koji potražuju milionske iznose.

Sada već rasformirani Upravni odbor inače je od imenovanja do danas održao samo jednu sjednicu. Iako ni u menadžmentu bolnice, ni u kantonalnoj vladi niko to ne želi zvanično potvrditi, spekulira se da su raspad UO i neslaganje sa direktorom bolnice posljedica političkih podjela na relaciji SDA – DF (tri člana UO koji su dali ostavke su iz DF-a, a preostala dva člana su iz SDA).

Prema revizorskom izvještaju, krajem 2016. godine bihaćka bolnica dugovala je dobavljačima više od sedam miliona i 800.000 KM (7.854.035 KM). Iste godine, kako su utvrdili revizori, izvršen je prijem 55 uposlenika bez raspisivanja javnog oglasa (od čega 46 uposlenika na određeno i devet uposlenika na neodređeno vrijeme), i to većinom sa srednjom stručnom spremom.

Stimulacije i regresi

Bez obzira na loš finansijski bilans, revizori su konstatovali kako je uprava bolnice svakog mjeseca uposlenicima isplaćivala stimulacije u iznosima od 10% i 20% od osnovne plate, te da “nema posebnih obrazloženja (na svim odlukama se navodi isto obrazloženje – zbog posebnog angažovanja i ušteda bolnice prilikom obavljanja poslova i radnih zadataka), kao ni kriterija koji su primjenjivani prilikom određivanja visine stimulacije”.

– Utvrđeno je da se pojedinim uposlenicima, vrši obračun i isplata stimulacije od 10% i 20% za svaki mjesec u toku godine. Prema dostavljenom pregledu, ukupno isplaćene stimulacije u 2016. godini iznose 75.435 KM – navodi se u izvještaju revizora.

Osim toga, uposlenicima bolnice je isplaćen regres u iznosu od 350 KM.

– Imajući u vidu da je Bolnica u 2016. godini kao i u 2015. godini poslovala sa gubitkom, ne može se potvrditi opravdanost isplate naknade uposlenicima na ime regresa za 2016. godinu – zaključili su revizori.

U Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” liječi se oko 300.000 pacijenata sa područja Unsko-sanskog kantona.

Izvor: Faktor

Related posts