Šta o vama znaju i prikupljaju TikTok i ostale društvene mreže: Pamte i ono što nije poslato

Kinesku kompaniju TikTok Washington je optužio da krši prava svojih korisnika i da prikuplja njihove privatne podatke zbog čega su ih označili kao potencijalnu opasnost po nacionalnu sigurnost, međutim da li je to zaista tako.

Analitičari koji se bave društvenim mrežama su analizirali podatke koje prikuplja ova društvena mreža i ustanovili da nema značajnih razlika u odnosu na ostale slične aplikacije. Jedan od tih istraživača je i Robert Baptiste, on je uporedio pet stvari koje TikTok radi s onim što rade druge društvene mreže.

1. Aplikacija pamti sve što napišete, čak i ako to niste poslali

TikTok skenira i analizira sve informacije koje dobije iz vašeg dopisivanja kao što je pisanje poruke, slanje i primanje. Sve to piše u njihovom sporazumu o privatnosti, a uključuje i poruke koje napišete i obrišete. Ovo se možda čini kao veliko zadiranje u privatnost, međutim Facebook to koristi odavno. Iz poruka s Messengera (i poslatih i neposlatih) oni prikupljaju informacije koje su potrebne oglašivačima.

2. Pamti se sve što dodirnete na ekranu svog pametnog mobitela

Na osnovu vaše dinamike kucanja na telefonu i prelaženja prsta po ekranu moguće vas je identifikovati. TikTok kompanija u svom sporazumu o sigurnosti kaže da prikuplja ritam i obrazac kucanja, ali se ne navodi za šta im je to potrebno.

Ti obrasci su vrlo značajni jer mogu prepoznati mnogo toga o korisniku, od spola do toga da ste klinički depresivni. Čini se da je TikTok jedina društvena mreža koja prikuplja ove obrasce i ritmove.

3. Aplikacija pamti sve o uređaju preko kojeg ste joj pristupili

Naši mobilni telefoni i tableti TikToku govore mnogo informacija, poput IP adrese, modela uređaja, mobilnog operatera, vremenske zone, operativnog sistema i slično. Prikupljanje ovih informacija je standard kod mnogih društvenih mreža.

4. Pamćenje vaših kontakata

TikTok prikuplja kontakte iz korisnikovog imenika, kao i kontakte s društvenih mreža, ukoliko ste povezali tu društvenu mrežu s ostalim. Također, ovo se dešava uz vašu dozvolu, međutim te podatke oni bez vašeg odobrenja mogu proslijediti nekome drugom.

Prikupljanje kontakata nije jedinstveno za TikTok, jer ih gotovo svaka društvena mreža koristi i omogućavam vam uvezivanje kontakata.

5. Prikupljaju vaša interesovanja

Ovo ne važi samo za TikTok, jer sve društvene mreže koriste ono što vas interesuje, takve sadržaje vam i nude kako bi nastavili koristiti platformu. Koriste se posebni algoritmi kako bi vaše početne stranice bile prilagođene vama. Ovo je problematično jer bez korisnikovog znanja može doći do raznih manipulacija i podmetanja sadržaja ili namjernog prikrivanja sadržaja.

Istraživači su zaključili da TikTok nema nikakvo posebno sumnjivo ponašanje, međutim ono što prikupljaju društvene mreže o nama je previše, stoga je potrebno pametno se zaštititi.

Izvor: Klix.ba

Related posts