Šta je obilježilo 2016: Godina za srčani udar!

Svijet se ujedinio 2016. godine u osudi napada u Siriji i stradanja nedužnih civila u Alepu. Pred sami kraj godine sukobi u Siriji su prekinuti, pa se svi nadaju da je to naznaka mirnijih vremena.

Sve će ovisiti o tome kakve će poteze vući novi američki predsjednik Donald Trump, u saradnji s ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Turska, koja je važan regionalni igrač, odbranila se od pokušaja državnog udara, ali su pojačani teroristički napadi. Evropa je postala ranjiva na terorizam, a napadi kamionom nova su taktika bolesnih umova. Osim toga, EU nastavlja dalje bez jedne članice. Ovi događaji obilježili su 2016., koja je bila godina za srčani udar.

Stradanja stanovnika Aleppa

Sirijski grad Aleppo postao je simbol stradanja i patnji civilnog stanovništva. Režimske snage godinama su vodile borbe za preuzimanje grada od pobunjenika, a sukobi su naročito intenzivirani pred kraj 2016., kada je stradao i veliki broj civilnog stanovništva.

Širom svijeta održane su demonstracije i molitve za stanovnike ovog grada, a borbe su okončane tek prije nekoliko dana potpunim slomom pobunjenika i masovnom evakuacijom.

Aleppo, koji su mnogi poredili sa Srebrenicom, ostat će upamćen kao jedno od najvećih stratišta u historiji i mrlja na obrazu svjetske javnosti.

Tramp pobijedio na izborima u SAD

Na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama koji su održani 8. novembra pobijedio je milijarder Donald Tramp (Trump). Ovaj događaj, uz Brexit, izazvao je najviše potresa na svjetskoj političkoj sceni.

Iako su ankete predviđale pobjedu Hilari Klinton (Hillary Clinton), Tramp je ipak uspio osvojiti više elektorskih glasova. Analitičari navode da će Tramp zauzeti drugačiji stav u odnosu na prethodnu administraciju, kako na političkom tako i na ekonomskom planu.

Iako su tržišta burno reagirala nakon njegove pobjede, stvari su se ipak iznenađujuće brzo vratile u normalu. Tramp preuzima mandat 20. januara.

Britanija odlučila napustiti Evropsku uniju

Građani Velike Britanije odlučili su napustiti Evropsku uniju. Na referendumu, koji je održan 23. juna, 51,8 posto građana glasalo je za izlazak iz EU, dok je za ostanak bilo 48,2 posto stanovnika Velike Britanije.

Sve ankete koje su rađene prije referenduma predviđale su da će pobijediti opcija ostanka u EU, za koju se zalagala i tadašnja britanska vlada.

Nakon referenduma, premijer Dejvid Kameron (David Cameron) podnosi ostavku, a na njegovo mjesto dolazi Tereza Mej (Theresa May).

Napad kamionom u Nici

Napad kamionom u Nici, tokom proslave nacionalnog praznika u Francuskoj 14. jula, Dana Bastilje, šokirao je svjetsku javnost. Napad je, u večernji satima, izveo Tunižanin Muhamed Lauej Bule, a odgovornost je naknadno preuzela Islamska država. On je vozio kamion kroz šetalište i gazio pješake, a ukupno su ubijena 84 čovjeka.

Ovaj napad nanio je težak udarac francuskom turizmu, a očito je bio inspiracija i drugima, jer je sličan teroristički čin izvršen u decembru u Berlinu, kada je u napadu kamionom na božićni market ubijeno 12 osoba.

Pokušaj vojnog udara u Turskoj

U turskoj se 15. i 16. jula desio pokušaj vojnog i državnog udara, koji su izveli odmetnuti dijelovi turske vojske, a koji je bio usmjeren protiv predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan).

U sukobima između pučista i vojske poginulo je oko 290 ljudi, a više od 1.400 ih je ranjeno. Pučisti su u jednom trenutku zauzeli državnu televiziju i proglasili da su preuzeli vlast.

No, ipak su poraženi, a Erdoan se iste noći vratio u Istanbul i proglasio pobjedu. Nakon toga su uslijedile čistke, odnosno serija smjena i hapšenja u svim sferama društva, od policije i sudstva do obrazovanja. Turske vlasti tvrde da iza svega stoji Fethulah Gulen (Fethullah), koji živi u Americi.

Kuba: Odlazak Fidela Kastra

Bivši predsjednik Kube Fidel Kastro (Castro) umro je u 90. godini. Kastro je bio poznat kao revolucionar i dugogodišnji vladar Kube. Posljednje godine njegovog života obilježilo je historijsko pomirnje Kube, kojom upravlja njegov brat Raul, te SAD i EU.

Amerika: Zbogom, šampione Muhamede Ali

U 74. godini umro je poznati bokser i svjetski šampion u teškoj kategoriji Muhamed Ali (Muhammad). On je bio jedan od najpoznatijih svjetskih sportista, ali i najvećih boraca za ljudska prava. Njegov život je inspiracija mnogima koji se u životu susreću s teškim situacijama. Ali je umro 4. juna.

avaz.ba

Related posts