Srednja medicinska škola u okviru KŠC u Bihaću dobila dozvolu

Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture USK izdalo je u petak dozvolu za rad Srednjoj medicinskoj školi u okviru Katoličkog školskog centra “Ivan Pavao Drugi” nakon što je dostavljena tražena finansijska garancija, potvrdio je resorni ministar Muhamed Ramić.

“Mogu sa zadovoljstvom kazati da smo naposlijetku riješili ovaj veliki problem. Banjalučka katolička biskupija, koja je osnivač Centra, dostavila nam je bankovnu garanciju kojom se garantuje finansiranje ovog smjera u naredne tri godine, čime su otklonjene sve prepreke za otpočinjanje nastave”, istakao je Ramić.

Ovakvim ishodom zadovoljan je i premijer USK Husein Rošić, ustvrdivši kako ovaj slučaj nema nikakvu političku ili drugu pozadinu, već se isključivo radi o poštivanju zakonitosti. “Mislim da se ovo moglo puno ranije riješiti na ovaj način i ne znam zašto se ovoliko vremena čekalo da se dostavi tražena garancija i sve rješava u posljednji čas”, kazao je Rošić.

Direktor KŠC Slavo Grgić rekao je kako će nastava za 300 učenika koji pohađaju Srednju medicinsku školu započeti u ponedjeljak, a izgubljena sedmica biće nadoknađena kasnije.

“Sretni smo zbog učenika i roditelja, ali i dalje smatramo da nije bilo nikakvog razloga da se ukine budžetsko finansiranje naše srednje medicinske škole”, rekao je Grgić.

Podsjećamo da je krajem protekle školske godine Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture USK ustanovilo kako je pomenuta srednja škola pune četiri godine radila bez potrebnih zakonskih dozvola, nakon čega joj je odlukom Skupštine USK ukinuto budžetsko finansiranje.

Poslije toga je od osnivača ovog centra zatraženo da preuzme finansiranje škole i o tome dostavi garancije.

Nakon što one nisu dostavljene na vrijeme, u pitanje je došlo dalje postojanje ovog smjera i početak nastave, s obzirom na to da je resorno ministarstvo odbilo da ozakoni rad škole. – pišu nezavisne.

Related posts