Srbija / Pokušali ukrasti Hachika iz Kuršumlije, psa koji 12 mjeseci čeka umrlog vlasnika

Vjerovatno je svima poznata dirljiva priča o psu Hachiku koji je punih devet godina na jednoj japanskoj željezničkoj stanici čekao svog vlasnika ne znajući da je ovaj preminuo.

Sličan slučaj zabilježen je u Kuršumliji u Srbiji. Prije godinu dana, pas mješanac je na autobuskom stajalištu u tamošnjem selu Vlahinja ispratio svog vlasnika na liječenje u Beograd. Čovjek je u međuvremenu preminuo, a pas ga još čeka na mestu gdje je ostavljen.

Mještani su pokušali udomiti psa, ali on se uvijek vraćao na mjesto rastanka s vlasnikom. Hrane ga redovno, neko mu je napravio i kućicu… Dirljivu priču o ovom psu objavila je krajem januara beogradska televizija O2.

Nažalost, to je bio signal ljudima nepoštenih namjera. Nakon reportaže televizije O2, na mjesto gdje boravi pas, došli su ljudi iz susjednog Leskovca i pokušali nasilu odvesti Hachika iz Kuršumlije.

Srećom, mještani su čuli jecaje psa, zaustaviti “lopove” uz pomoć policije. Hachiko iz Kuršumlije je u međuvremenu čipovan kako bi mu se lakše ušlo u trag u slučaju neprilike. Udomljavanje ne dolazi u obzir jer se uvijek vraća na mjesto gdje je ispratio svog vlasnika na posljednje putovanje.

Related posts