Srbi pomažu Bošnjacima da obnove džamiju u Potkalinju kod B.Krupe

Mještani bosanskokrupskog sela Potkalinje, koje je smješteno na samoj međuentitetskoj granici, vrijedno rade na obnovi u ratu porušene mjesne džamije, a u tome im podršku pružaju komšije Srbi.

Prema riječima Ilijaza Dizdarevića, mještanina koji je organizator ove akcije, vjerski objekat se obnavlja i pored toga što se u poslijeratnom periodu u selo niko nije vratio kako bi stalno živio.

On dodaje kako je selo prije rata imalo tridesetak domaćinstava i oko 200 stanovnika, te da oni žive razasuti širom svijeta. “Ratni vihor je opustošio selo, ljudi su otišli, kuće su porušene, baš kao i ranija džamija, koja je bila izgrađena od kamena.

Želja mještana je da se ona obnovi i svako daje doprinos koliko može”, kaže Dizdarević. Dodaje kako je dosad obnovljena tek nekolicina kuća, koje njihovi vlasnici tek povremeno posjećuju, ali da posljednjih godina raste interes za obnovu.

Dizdarević ističe dobre odnose i saradnju s komšijama Srbima, s obzirom na to da je Potkalinje okruženo srpskim selima, od kojih su najbliži Hašani. “Komšije nam daju podršku u obnovi džamije, mnogi od njih nas posjete i počaste dok radimo, a pomagali su nam i građevinskim poslovima. Naši odnosi su veoma dobri i korektni”, kaže Dizdarević. Uz smijehom prepričava događaj od prije nekoliko mjeseci, kada je misteriozno s objekta džamije u izgradnji nestala metalna skela.

“Odmah se posumnjalo kako je ona završila u nekom od susjednih srpskih sela, ali se naposlijetku ispostavilo kako ju je otuđilo lice bošnjačke nacionalnosti iz sela Konjodor, nadomak Bužima, gdje je skela pronađena i vraćena”, priča Dizdarević. Potkalinje je podijeljeno međuentitetskom linijom razdvajanja, ali se veći dio sela nalazi na području Federacije BiH. Seoce se nalazi u prekrasnom krajoliku, okruženo šumom i brojnim potocima, s veoma plodnim i obradivim zemljištem. Problem su loše putne komunikacije koje ga spajaju s ostatkom svijeta, te ostala loša i zapuštena infrastruktura.

/nezavisne.com

Related posts