Sputnik V dogovorio proizvodnju vakcine s kompanijama u EU

Proizvođači ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnik V saopštili su da su postigli sporazume o proizvodnji sa “kompanijama iz Italije, Španije, Francuske i Njemačke” u očekivanju da vakcina bude odobrena u EU, prenosi agencija France Presse (AFP).

“U toku su i drugi razgovori o povećanju proizvodnje u EU. To će omogućiti da snabdijevanje jedinstvenog evropskog tržišta Sputnikom V počne čim je odobri Evropska agencija za lijekove (EMA)”, navodi se u današnjem saopštenju direktora ruskog Fonda za direktna ulaganja (RDIF) Kirila Dmitrijeva.

Zvaničnik RDIF-a, institucije koja je finansirala razvoj Sputnika V, nije naveo s kojim evropskim kompanijama su postignuti sporazumi, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Sputnik V već je odobren ili se trenutno ocjenjuje u tri države članice EU – Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj. Evropska agencija za lijekove još nije dala odobrenje da se ta vakcina upotrebljava u EU, a 4. marta je saopšteno da je EMA započela “kontinuirani pregled” Sputnika V.

Ruske vlasti izrazile su spremnost da od juna osiguraju vakcine za 50 miliona Evropljana. Dmitrijev je danas rekao da je Rusija također spremna da “počne snabdijevanje zemalja EU koje će odobriti Sputnik V nezavisno” od EMA, kao što je slučaj sa Mađarskom.

Visoka zvaničnica EMA upozorila je 8. marta članice EU da odlože davanje nacionalnog ovlaštenja za Sputnik V vakcinu protiv koronavirusa koju je razvila Rusija, dok agencija ne završi pregled sigurnosti. Nakon te izjave, proizvođač Sputnika V zatražio je izvinjenje evropskog regulatora.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts