Spremni za apokalipsu: I biljke iz BiH smještene u “Trezor za sudnji dan”

Sjeme biljaka iz Bosne i Hercegovine uneseno je u modernu Nojevu arku, odnosno “Trezor za sudnji dan”, koji se nalazi u Norveškoj.

Riječ o velikom trezoru “Svalbard Global Seed Vault” u kojem se nalaze primjerci velikog broja biljaka sakupljenih širom svijeta kako bi preživjeli u slučaju nuklearne katastrofe ili neke zarazne bolesti. Trezor je otvoren na norveškom otoku Svalbard još 2008, a sada je dobio još 50.000 primjeraka biljaka, uključujući one iz BiH.

U ovaj trezor do sada je donirano 50.000 primjeraka sjemena, a među njima je sjeme iz Benina, Indije, Pakistana, Libana, Moroka, Holandije, SAD, Meksika, Bosne i Hercegovine, Bjelorusije i Velike Britanije, piše Daily Mail. Trezor sada sadrži skoro milion primjeraka i najveća je svjetska kolekcija agrokulturnog biodiverziteta.

Građevina je napravljena tako da izdrži izazove vremena te svih prirodnih nepogoda, kao i onih koje bi mogao izazvati čovjek. Čak i u slučaju da nestane struje, trezor bi ostao zamrznut i osiguran najmanje 200 godina.

-Unošenje novih depozita u trezor pokazuje da, uprkos političkim i ekonomskim razlikama, kolektivni napori da se konzervira diverzitet biljaka i osigura snabdijevanje hrane u budućnosti ostaju snažni – kazala je Marie Haga, izvršna direktorica Crop Trusta, organizacije sa sjedištem u Bonnu koja rukovodi trezorom.

Related posts