Hrvati masovno kupuju u BiH: Sve je jeftinije, zatraženi povrat PDV-a oko 5,3 miliona KM

Rast cijene goriva na hrvatskim benzinskim pumpama, koja je probila psihološku granicu od deset kuna, natjerala je ljude da de snalaze. Zato, oni koji žive u pograničnom području, masovno hrle preko granice i rezervoare svojih automobila pune u susjednoj Bosni i Hercegovini. Ne kupuje se samo gorivo, nego i hrana, lijekovi, bijela tehnika…

Izbjegava se pazarni dan i vikend Izbjegava se pazarni dan i vikend

Automobili županjskih i vinkovačkih registarskih oznaka posljednjih su dana česti posjetitelji benzinskih pumpi na ulazu u Orašje. Razlika u cijeni goriva je od kunu i po do dvije. Narimjer, litar najprodavanijeg supera 95 u BiH je 8,14 kuna, prenosi Index.hr.

Prodavači na pumpama primaju kune, ali pri plaćanju gotovinom obračunavaju kurs 1:4, stoga je isplativije plaćati karticom. Eurosuper 95 na hrvatskim pumpama košta 10,24 kune, što čini razliku od dvije kune za vozače.

Ušteda po rezervoaru oko 80 kuna

– Na rezervoaru od 40 litara uštedim 80 kuna. Usput kupim i pola kilograma duhana za 11 KM, a ostane mi još za ćevape i kaficu. To su prednosti života u pograničnom području. Orašje nam je pod nosom i nije nikakav problem skoknuti prijeko, osim kada su gužve na graničnom prijelazu. Ali, već smo se ispraksirali, pa u Bosnu nikada ne idemo četvrtkom prijepodne, kada je pijaca u Orašju, i vikendom, jer tada na prelazak čekaju kolone automobila – rekla je Ivana iz Županje za Glas Slavonije.

Nešto manja razlika na lijevoj i desnoj obali Save je u cijeni dizela, koja je na oraškim pumpama oko kunu i po niža nego u Hrvatskoj.

Pravo na povrat PDV-a na određene robe

Slavonci u BiH kupuju sve – od lijekova, prehrambenih artikala, odjeće do bijele tehnike i namještaja. Odlaskom u prekogranični šoping ostvaruju pravo na povrat poreza na dodanu vrijednost, koji se obračunava prema jedinstvenoj stopi od 17 posto, za koliko kao strani državljani ondje kupuju jeftiniju robu.

Na graničnim prijelazima u BiH, koji vode u Vukovarsko-srijemsku i Brodsko-posavsku županiju, u 2017. godini podnesen je 122.091 zahtjev za povrat PDV-a, u prosjeku 334 dnevno, i to za robu kupljenu u vrijednosti od 36,4 milijuna KM ili oko 142 milijuna kuna. Zatraženi povrat PDV-a iznosi oko 5,3 milijuna KM, odnosno više od 20 milijuna kuna. Najveći broj, 50.734 zahtjeva za povrat PDV-a prilikom napuštanja carinskog prostora BiH, strani su državljani lani podnijeli na graničnom prijelazu Orašje.

Pravo na povrat PDV-a ne odnosi se na iznesena mineralna ulja (petrolej, dizelsko gorivo, ulje za loženje, ekstra lako i lako specijalno ulje, motorni i bezolovni benzin), alkohol i alkoholna pića te prerađevine od duhana.

Brojni Slavonci preko granice i odlaze zbog goriva, duhana i piva, stoga je i iznos koji ostavljaju u BiH mnogo veći od onoga izračunatog na temelju podnesenih zahtjeva za povrat poreza.

Izvor: Index.hr

Related posts