Smanjenje zagađenja: Zgrada u Sarajevu dobija fasadu od biljnog rastinja

Općina Centar uskoro bi mogla postati prva lokalna zajednica koja će dobiti “zelenu fasadu” na jednoj od zgrada.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić održao je sastanak sa predstavnicima NVO “Opus” i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, UNDP BiH, Amira Skejovića i Edina Bajramovića koji su načelniku prezentirali ideju o postavljanju “zelene fasade” na jedan od stambenih objekata u užem centru grada.

Denis Challenger, vijećnik Općinskog vijeća Centar, kazao je da je riječ o projektu vertikalnog postavljanja biljnog rastinja na fasade zgrada, što predstavlja prvi projekt takve vrste na ovim prostorima.

– Biljke iz zraka uzimaju ugljen monoksid i ispuštaju kisik što je u centrima sa velikom gustoćom saobraćaja jako bitno, posebno tokom zimskog perioda. Ovaj projekt će doprinijeti boljem kvalitetu života ne samo u općini Centar nego i u gradu Sarajevu gdje imamo velikih problema sa smogom i zagađenjem zraka. Predlažemo da za postavljanje ove ekološki prihvatljive fasade izaberemo jednu od tri ulice, Radićeva, Maršala Tita ili Kulovića – kazao je Challenger.

Ajnadžić je izrazio veliko interesovanje za ovaj ekološki projekt za čiju bi realizaciju u saradnji sa UNDP BiH Općina Centar izdvojila dio sredstava iz svog budžeta, te je istakao da se „zelena fasada“ treba uklapa u ambijentalnu cjelinu, za što će svoje mišljenje tražiti i mišljenje struke.

Krajem juna ove godine bit će potpisan sporazum između finansijera ovog projekta Općine Centar i UNDP-a. Dostava repromaterijala traje tri sedmice, dok su za postavljanje ekološke zelene fasade potrebna dva dana. Kako je planirano, okončanje ovog projekta treba biti do augusta ove godine, saopćeno je iz Pres-službe Općine Centar.

Related posts