Slučajevi Memić, Agić, Malkoč: Sarajevsko tužilaštvo protiv žrtava

Kada je na pješačkom prijelazu 10. oktobra 2016. godine Sanjin Sefić udario automobilom studentice Selmu Agić i Editu Malkoč, pobjegao s lica mjeste i iz države, a zatim isporučen bh. pravosuđu, činilo se da slučaj ne može biti jasniji.

Suđenje je počelo u martu 2017. godine, a zbog proteka više od 30 dana suđenje je iznova počelo u julu 2017. godine. Već je bilo jasno da će pravda u ovom slučaju kasniti. I do danas, kao da vrijeme stoji. Suđenja se odgađaju i odgađaju, a porodice stradalih djevojaka ostavljene su na milost i nemilost Tužilaštva KS, advokata odbrane i Kantonalnog suda u Sarajevu.

Amir Agić i Enes Malkoč dolaze na svako ročište. Jedan iz Bugojna, drugi iz Bosanske Krupe. Kad dođu saznaju da suđenja nema. I tako ukrug. Pravde za njih i njihovu djecu nema i ko zna kada će je biti.

Amir Agić poslije današnjeg suđenja ističe da su poniženi i od Sarajeva i od države BiH. A onda otkriva činjenicu koja ga je dodatno uznemirila. Tužiteljica Advija Hajdo Balta bunila se što je bio na protestima koje je organizirao otac ubijenog mladića Dženana Memića Muriz Memić zajedno sa Davorom Dragičevićem, ocem ubijenog mladića Davida Dragičevića iz Banja Luke 15. maja u Sarajevu. Da li to znači da Tužilaštvo KS na čijem je čelu Dalida Burzić prati šta rade porodice žrtava mimo suđenja, umjesto da što bolje odbrane optužnicu i dokažu krivicu. Kada su se i zašto počeli mimoilaziti Tužilaštvo i žrtve. Nije li pravo žrtve na prvom mjestu.

Koincidencija ili ne, ista tužiteljica vodila je istragu protiv Arijane Memić, sestre ubijenog Dženana po prijavi Alise Mutap za navodno ugrožavanje sigurnosti i spriječavanje dokazivanja. Šest mjeseci trajala je „istraga“ koja je samo dodatno uznemirila porodicu Memić. Krajem aprila tužiteljica Hajdo-Balta obavijestila je Memić da je istraga obustavljena i da nema dokaza.

U ova dva slučaja izgubljena su tri mlada života. I dok je u jednom sve jasno, čini se sve da se slučaj rastegne. Roditeljima nesretnih djevojaka razvlači se pamet. U drugom, nakon skoro dvije godine sudskog procesa i devet tužilaca tek se „otkriva“ novih 1.000 dokaza. Pravda i pravosuđe zakazali su do krajnje mjere. Porodice su preuzele ulogu tužilaca, ali šta ako preuzmu i ulogu sudije.

Dok se u Banja Luci već skoro 60 dana okupljaju građani tražeći istinu o Davidovoj smrti od čega se trese cijeli politički, policijski i pravosudni vrh, Sarajevo je mirno. Uspavano. Zašto?

Pitaju se to i roditelji ubijene mladosti. Uskoro će biti organizirani zajednički protesti porodica Memić, Agić, Malkoč, Dragičević ali i svih onih na čijim je slučajevima pravosuđe zakazalo. Da li će i tada Sarajevo spavati?

nap.ba

Related posts