Slovenija ne popušta: Od četvrtka slijedi haos na graničnim prijelazima prema BiH

Od četvrtka bi na graničnim prijelazima između Slovenije i Hrvatske prema Bosni i Hercegovini moglo doći do još većih gužvi, jer će slovenska policija i služba za autoceste DARS sve kamione preusmjeravati na velike granične prijelaze poput Bregane i Macelja.

Državni sekretar u slovenskom MUP-u Andrej Špenga tvrdi kako je ta tehnička mjera donesena kako bi se stanovništvo uz manje prijelaze s Hrvatskom zaštitilo od buke i velikih gužvi.

Tako će se teretni promet usmjeravati prema velikim prijelazima, a na manje će biti usmjeravani putnički automobili.

Osim toga, slovenska policija će već ove sedmice početi postavljati semafore i signalizaciju za upozorenja o prometu pred graničnim prijelazima, što bi trebalo spriječiti velike kolone i gužve, o čemu je Avaz.ba već pisao.

– Vjerujemo da ćemo takvim tehničkim rješenjima rasteretiti granične prijelaze – naglasio je Špenga.

Osim semafora i znakova uz autocestu prije graničnih prijelaza, bit će postavljeni i sanitarni čvorovi za putnike.

Nove velike gužve na prijelazima se očekuju od četvrtka kada je u Sloveniji neradni državni praznik i počinju “produljeni” prvomajski praznici, a mnogobrojni Slovenci kreću prema Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini na odmor.

– Mi ćemo upotrijebiti sve kadrovske resurse kojima raspolažemo da ne bi bilo zastoja i gužvi. Nadam se da će i naši susjedi Hrvati učiniti isto – poručio je Špenga.

I dok Slovenija ne popušta u striktnoj primjeni Uredbe o sistemskoj kontroli granice s Hrvatskom, i dalje stižu apeli na Slovence da popuste.

Tako je premijer Hrvatske Andrej Plenković izrazio nadu kako će se do početka turističke sezone naći rješenje o trenutnom “neodrživom stanju s dugim čekanjima na granicama”.

– Ova uredba o Schengenu ima mogućnost derogacije da se prijeđe sa sustavnih na ciljane kontrole. Hrvatska i Mađarska su to napravile, a očekujemo to i od Slovenije – upozorio je Plenković.

Related posts