SKUPŠTINA RVI USK: Podrška jedinstvenom registru branitelja

Ono što je ipak ključno kada su u pitanju RVI je njihov zdravstveni status, jer su 22 godine poslije mnogi od njih u daleko lošijem stanju.

Često spominjano pitanje ortopedskih pomagala u Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) obećali su riješiti u ovoj godini.

Organizacija ratnih vojnih oinvalida (RVI) Bihaća danas je održala redovnu godišnju skupštinu.

Pored redovnih proceduralnih pitanja, te izbora radnih tijela, bila je to prilika i da se delegati i članovi udruženja osvrnu na aktuelni trenutak u kojem se nalazi boračka populacija, dan poslije jučerašnje protestne šetnje pripadnika Petog korpusa, te pokušaja suicida jednog od ratnih vojnih invalida.

Ono što je ipak ključno kada su u pitanju RVI je njihov zdravstveni status, jer su 22 godine poslije mnogi od njih u daleko lošijem stanju. Često spominjano pitanje ortopedskih pomagala u Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) obećali su riješiti u ovoj godini.

Pored statusa članova, ono što se čulo na današnjoj skupštini je da Organizacija RVI podržava stvaranje i objavu jedinstvenog registra branitelja, te smanjenje broja boračkih udruženja. Smatraju da, iako to ne bi riješilo sve njihove probleme, ipak bi doprinjelo bolje uređenom sistemu.

U Udruženju RVI ističu da je USK jedini u F BIH gdje su odjeljenja za boračku zaštitu pod ingerencijom resornog ministarstva, a ne općina ili gradova, što dodatno otežava ostvarivanje njihovih prava koja proističu iz Zakona o dopunskim pravima boraca.

/rtvusk

Related posts