Skupština KS osudila Dudakovićevo hapšenje: Izjednačavanje žrtve i agresora neće biti prihvaćeno

Zastupnici Skupštine KS usvojili su danas Deklaraciju kojom osuđuju hapšenje ratnog komandanta Petog korpusa Armije RBiH Atifa Dudakovića i njegovih boraca koji su, kako su kazali, dali nemjerljiv doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

U deklaraciji se navodi kako njihovo zalaganje za samostalnost BiH kao države i njihov doprinos u odbrani vlastitog naroda treba biti inspiracija za naša pokoljenja u duhu izgradnje povjerenja i sretnije budućnosti, ali i sjećanje na nesretnu prošlost.

“Hapšenje ne predstavlja ništa do pukog nastavka antibosanske politike i pokušaja izjednačavanja agresora i žrtve. Žrtve čiji je jedini zločin težnja ka stvaranju države po mjeri svih naroda koji u njoj žive. Mi kao izabrani predstavnici građana Kantona Sarajevo pozivamo sve institucije naše zemlje da pravilno cijene zasluge najzaslužnijih sinova BiH, bez političkog, vjerskog ili bilo kakvog drugog prizvuka u stvaranju i očuvanju mira na prostoru naše zemlje.

Politika izjednačavanja žrtve i agresora nije i nikada neće biti prihvaćena u narodu koji je dao najveću žrtvu u periodu koji je iza nas. U cilju očuvanja tekovina BiH te u cilju definiranja pozitivnih političkih procesa koji našu zemlju vode međunarodnim demokratskim putevima i euroatlantskim integracijama, najoštrije osuđujemo način i postupanja kojim se heroji odbrambeno-oslobodilačkog rata žele prikazati kao potpuna suprotnost onome što oni ustvari jedu i od kojih se na ovaj način pokušava napraviti zločince i time u potpunosti izbrisati trag koji su zapisali duboko u temelje BiH.

Uvjereni u nevinost naših heroja zalažemo se za vladavinu zakona i ponavljamo da ćemo istrajati u borbi za BiH stvorenu za sve ljude koji u njoj žive”, navodi se u deklaraciji.

Zastupnik Slaviša Šućur, član SDP-a, kazao je kako je ova stranka ostala suzdržana jer smatraju da ne priliči da institucija kao što je Skupština ima takav odnos prema ovakvim situacijama. Ipak, osudio je način na koji je general uhapšen.

Mirza Čelik iz Kluba SDA kazao je kako nema potrebe za spektakularnim hapšenjima, jer bi se generali sami odazvali pozivu Tužilaštva.

Deklaracija je usvojena sa 26 glasova za i sedam suzdržanih.

klix.ba

Related posts