Škotska / Livingstone: Lekcije iz Srebrenice naučile su nas kako se boriti protiv mržnje

Privremeni šef Policije Škotske Iain Livingstone kazao je da će se lekcije, koje su naučili tokom boravka u Srebrenici i razgovora sa preživjelim žrtvama genocida, odraziti na rješavanje zločina iz mržnje i rasizma u Škotskoj.

Iain Livingstone posjetio je Bosnu i Hercegovinu ove sedmice zajedno sa fondacijom Remembering Srebrenica iz Škotske (Pamtimo Srebrenicu), koja organizira komemoracine događaje i koja želi ljude naučiti lekcijama iz prošlosti i istaći kakve posljedice mogu izazvati tenzije među etničkim grupama.

Snage bosanskih Srba ubile su više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u julu 1995. godine, podsjeća britanski Daily Mail.

Mnogi škotski političari prethodno su putovali u Bosnu i Hercegovinu kroz projekte koje je finansirala Vlada Škotske.

Livingstone dio je delegacije koja uključuje političare, novinare i nastavnike.

Kazao je da je “duboko potresen kada je čuo bol i patnje ljudi u Bosni”.

“Iskreno rečeno, zapanjujuće je kako se ovom raznovrsnom i inkluzivnom društvu desio genocid samo 50 godina nakon što smo rekli: ‘nikad više’”, spomenuo je Livingstone.

“Snažno sam posvećen suprostavljanju bilo kakvoj mržnji, stigmatizaciji grupa i pojedinaca, te diskriminaciji u Škotskoj. Lekcije koje sam naučio u Srebrenici odrazit će se na pristup Policije Škotske u očuvanju ljudskih prava i borbi protiv mržnje”, napomenuo je šef policije.

Svaki delegat na “Lessons from Srebrenica” programu (Lekcije iz Srebrenice) obavezao se sprovesti aktivnosti po povratku u Škotsku kako bi se podigla svijest o rizicima mržnje, rasizma i netolerancije – koristeći Srebrenicu kao primjer.

Sekretar fondacije Remmembering Srebrenica iz Škotske i policajac David Hamilton je kazao: “Prisustvo Iaina Livingstonea i njegova podrška žrtvama genocida u Bosni je nešto što svi cijenimo, i svi smo dirnuti ovim ratom i naša fondacija zahvaljuje se Livingstoneu što je izdvojio vrijeme i posjetio Srebrenicu”.

Livingstone je bio jedan od posljednjih u nizu visokih zvaničnika Škotske koji su posjetili Srebrenicu, uključujući premijerku Škotske i predsjednicu Škotske nacionalne partije Nicolu Sturgeon, predsjednicu Škotske laburističke partije Johann Lamont, predsjednicu Konzervativne partije Škotske Ruth Davidson, te bivšu predsjednicu Škotske laburističke partije Keziu Dugdale. Ove osobe ponovile su snažnu privrženost Škotske sa Bosnom i Hercegovinom tokom i nakon rata.

Related posts