Sjećanje na genocid u Srebrenici: Zasađene 8.372 sadnice iznad Goražda

Posljednje sadnice na platou iznad sela Posestra sa majkama Srebrenice zasadili su goraždanski muftija Remzija ef. Pitić, predstavnici vlasti BPK Goražde, općina Srebrenica i Foča, delegacija Oružanih snaga BiH, te radnici JP “Bosansko–podrinjske šume”. Završetak radova dio je programa obilježavanja 15. aprila – Dana Armije RBiH.

– U zadnje vrijeme ovo je jedan od boljih projekata koji je realizovan na području BPK, u čijoj pozadini zaista stoji puna simbolika i sve ono što je prilagođeno i blisko našem narodu i povijesti. Znamo da je ovo inicijativa goraždanskog muftije, da su ‘Bosansko-podrinjske šume’ iznijele veliki dio tereta i realizacije ovog projekta, koji je ujedno podržan od Fonda za zaštitu okoliša FBiH. Kanton je, takođe, osjetio bliskom ovu temu i zaista mi je zadovoljstvo da smo došli u fazu da okončavamo ovu sadnju – rekao je premijer BPK Goražde Emir Oković.

Značaj ovog projekta je višestruk, a njegova vrijednost veća ako se zna da je u sadnji 8.372 sadnice učestvovalo isto toliko građana BPK Goražde, ali i Sarajeva, Mostara, Tuzle, Visokog i drugih bh. gradova.

– Ovo ništa ne bi bilo moguće da nije bilo preduzeća ‘Bosansko-podrinjske’ šume. Drago mi je da su danas ovdje i naše majke Srebrenice, koje su bile tu kad smo počeli ovaj projekat. Ovo je završetak prvoga dijela ovoga projekta. Mi nastavljamo dalje. U nekoliko slijedećih faza biće izgrađena informativna kuća, potom ćemo se baviti putem i memorijalom posvećenim žrtvama Goražda – navodi muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

U ime majki Srebrenice inicijatorima ovog projekta zahvalila se Kada Hotić, članica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa, ističući kako sadnja Memorijalne šume 8.372 ima više dobara u sebi.

Related posts