Selo Kotezi kod Ljubinja sa svega dva stanovnika: Baka Janja brine o crkvi i džamiji

Janja Ćorak (88) jedan je od posljednjih stanovnika u malenom pustom selu Kotezi, nadomak Ljubinja, na obodu Popovog polja.

Ova mještanka vjerno i s posebnom pažnjom “čuva” i nadzire i crkvu i džamiju u ovom selu na istoku Hercegovine.

Osim Janje tokom godine u selu živi još i Ruža Kurlika (94), čija je kuća u dnu naselja, tako da se komšinice vrlo rijetko viđaju.

Iako su Kotezi jedno od sela u istočnoj Hercegovini koje je na granici izumiranja, Janja Ćorak koja živi u kućici na vrhu sela, svakog jutra sa čatrnje ispred svoje kuće pogleda panoramu čitavog mjesta kako bi se uvjerila da je sve kako treba.

Prvo što njeno oko svakog jutra ugleda jeste čuvena džamija Muje Kotezlije, koja slovi za jednu od najstarijih džamija u BiH i koja je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Kako se bez njezinog znanja u selu ništa ne događa, tako Janja prati sve aktivnosti oko obnove džamije, koja će se kako vjeruje uskoro obnoviti, ali i donijeti više živosti u selo.

“Prema usmenom predanju, ovu džamiju je podignuo Mujo Kotezlija, koji je, nakon što su osmanske vlasti osvojile Hercegovinu, u ime sultana dijelio Popovo polje kao erazi-emiriju stanovnicima, te od taksi i tarifa sagradio džamiju u Kotezima. Prisutnost kasnosrednjovjekovne nekropole sa stećcima u Kotezima govori o starosti ovoga naselja“, stoji, između ostalog, u zapisu na ploči ispred ove džamije, koju je za vrijeme posjete Kotezima, obišla i ekipa Anadolu Agency (AA).

Related posts