SDA USK reagovala na sadržaj priloga objavljen u emisiji „DNEVNIK RTV USK OD 13.01.2021.“

Poštovani,

Dana 13.01.2021. godine u vašoj emisiji „DNEVNIK RTV USK“ emitovanog u 19h, objavili ste, između ostalog, i prilog povodom održane sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj se razmatrala Informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini predlagača ministarstva sigurnosti. Od ukupnog sadržaja provedene diskusije po ovoj tački dnevnog reda izdvojili ste medijski prostor za zastupnika stranke A-SDA Jasmina Emrića s namjerom prikazivanja da zaključci koje je imenovani predložio nisu dobili podršku zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Također, u istom prilogu ste omogućili medijski prostor zastupniku u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Albinu Musliću (SDP) da prezentira amandmane na Budžet FBiH za 2021. godinu koje je predložio na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održanoj 29.12.2020. godine, a koji nisu dobili podršku u tom zakonodavnom tijelu.

Činjenica je da ste ovaj prilog tendenciozno i neprofesionalno pripremili kako bi se prozvao zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Dedić i stranka SDA, bez da ste tražili naš stav ili stav pomenutog zastupnika, govori o tome da Vam nije bilo u interesu objektivno i nepristrasno prenijeti informaciju sa održane sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kao i razlozima neusvajanja predloženih zaključaka i amandmana.

Dalje, novinarka vaše medijske kuće, u istom prilogu koristila je termin „političko Sarajevo“ što je po našem mišljenju krajnje neprihvatljivo terminološki iz razloga što nas asocira na rad i praksu političkih predstavnika koji žele odvajanje i razgradnju institucija BiH.

Iskreno se nadamo da će odgovorni ljudi u RTV USK analizirati ovaj prilog, te u narednom periodu omogućiti medijski prostor svim stranama, a naročito stranama koje se na bilo koji način „prozivaju“ kako bi imali mogućnost da iznesu svoj stav.

Radi objektivnog i tačnog informisanja javnosti, a s obzirom na to da niste dali medijski prostor drugoj strani da iznese svoj stav, tražimo da ovo reagovanje objavite u istoj emisiji u cjelosti kako je dostavljeno.

S poštovanjem,

Služba za odnose sa javnošću KO SDA USK

Related posts