SDA preuzima vlast u Krajini, Dedić najavio razgovore sa SBB-om, DF-om i drugim strankama

Aktuelnu vlast u USK čine A-SDA, koalicija “Pomak”, SDP, Naša stranka, Nezavisni blok i SBB.

Predsjednik KO SDA USK Šemsudin Dedić izjavio je za Klix.ba da će, prije svega, poziv biti upućen njihovim partnerima iz DF-a i SBB-a, ali i drugim strankama zastupljenim u Skupštini.

“Razgovori na temu formiranja većina po kantonima su već obavljeni na nivou predsjednika stranaka koje će činiti koaliciju na državnom i federalnom nivou. Radi boljeg funkcionisanja, vlast mora biti formirana po vertikali i to je stav koji svi oni dijele. Želimo da proces formiranja vlasti na USK bude transparentan, dakle da prekinemo dosadašnju praksu gdje se nove većine formirale preko noći po kafanama i gdje u prvom planu nikad nisu bila konkretna rješenja za dobrobit građana već lične interese zastupnika i stranaka”, rekao nam je Dedić.

Naveo je da su danas analizirali šest mjeseci rada trenutne većine.

Dodao je da su konstatovali trenutno nepostojanje ikakve jasne vizije razvoja Unsko-sanskog kantona.

“U svom ekspozeu premijer, umjesto konkretnog programa, predstavio je javnosti isključivo nekoliko opštih mjera. Teško nam se dakle pozvati na konkretna obećanja koalicije. Ipak, mislim da je svim građanima očigledno da se ova Vlada jednostavno ne snalazi, da se na zna nositi s odgovornošću koju za sobom povlači upravljanje jednim kantonom”, istaknuo je Dedić.

Dedić kaže da će ova Vlada biti upamćena po vrlo kontroverznom prijedlogu da se ukine 20 posto škola na kantonu, a 300 prosvjetnih radnika proglasi tehnološkim viškom, zbog čega je za septembar najavljen generalni štrajk u prosvjeti.

“Zapamtit ćemo je po usvajanju budžeta bez javne rasprave na vanrednoj sjednici u dva ujutru, po pokušaju politizacije javne uprave kroz ukidanje javnih konkursa i obaveze izbora najboljeg kandidata. Zapamtit ćemo je i po brojnim zapošljavanjima po stranačkoj i rodbinskoj liniji, pa čak smo na posljednjoj sjednici Skupštine imali situaciju da je promijenjen Zakon samo da bi sestra jednog zastupnika mogla postati direktorica vrtića.

Mi smo ovoj većini dali šansu, ali mislim je ovih šest mjeseci izgubljeno vrijeme i da Unsko-sanski kanton ne može sebi priuštiti nijedan izgubljen dan više”, poručio je Dedić.

Izvor:klix

Related posts