SDA: Pokušaje dovođenja u istu ravan Kosova i RS-a smatrat ćemo nastavkom agresije na BiH

Na sve češće pokušaje nekih zvaničnika Srbije iz tamošnje vladajuće partije da dovedu u vezu pitanje rješavanje spora između Srbije i Kosova sa statusom bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, potpuna je besmislica i opasna stranputica koja može dodatno zakomplikovati odnose u regionu, smatraju u Stranci demokratske akcije.

– Između Kosova i entiteta RS nema nikakve ustavno-pravne sličnosti. Jedina sličnost je ta što je u oba slučaja radikalna šovinistička politika Miloševićevog režima uvukla dio srpskog naroda u udružene zločinačke poduhvate, koji su rezultirali genocidom u BiH i pokušajem nasilnog protjerivanja kompletnog nesrpskog stanovništa na Kosovu, što je na kraju dovelo do NATO udara na Srbiju.

Bilo kakav pokušaj srbijanskih zvaničnika da se pitanje Kosova i entiteta RS dovode u istu ravan, čime se u suštini podupire secesija ovog dijela naše zemlje, smatrat ćemo nastavkom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Srbiju i Kosovo pozivamo da sva otvorena pitanja rješavaju direktnim dijalogom, vodeći pri tome računa da Bosna i Hercegovina nema, niti može imati bilo kakve veze sa njihovim međusobnim pitanjima – kaže se u saopćenju SDA.

Related posts