SDA najavljuje: Kanton Sarajevo će ovaj mjesec dobiti novu vlast

Kako saznaje Hayat.ba promjena i rekonstrukcija vlasti u Kantonu Sarajevo je u završnoj fazi. Nova koalicija bit će okopljena oko SDA, a u Skupštini kantona imat će 21 ruku.

Cijela priča oko rekonstrukcije Vlade KS započela je prije 15-ak dana. Nekoliko nezadovoljnih pojedinaca iz aktuelne šestorke, zajedno su istupili prema SDA sa zahtjevom za partnersku saradnju u pravljenju funkcionalnije i efikasnije vlasti u KS. Oni će, najavili su, napustiti stranke u kojima se trenutno nalaze i formirati nezavisni klub. Za razloge takve odluke naveli su činjenicu da u nekoliko mjeseci funkcioniranja vlasti šestorke zapravo ništa ne funkcioniše.

Kako kažu, sve akcije aktuelne vlasti bazirane su na revanšizmu, ličnim animozitetima i pokušajima osvete, te na pukoj demagogiji. Navode da su planirane mjere i „timski rad“ ostali samo jalovo obećanja, a da je suština da svako radi u svom resoru šta želi i zadovoljava vlastite i partijske interese. Upravo su zato, kažu, na najodgovornije pozicije u izvršnoj vlasti postavljeni, ne oni koji bi bili najkompetentniji, već „poslušni stranački vojnici“.

Također, ova grupa budućih nezavisnih zastupnika kažu da su o svojim namjerama upoznali rukovodstva svojih stranaka, te da su im iznijeli uslov – izlazak iz nabrzinu sklepane i nefunkcionalne šestorke ili napuštanje stranke. S obzirom da se zarad, kako kažu, sitnošićarskih interesa insistira na održavanju neprincipijelne koalicije bez rezultata odlučili su istupiti iz stranaka i formirati nezavisni klub.

Ovi nezavisni zastupnici kažu kako je kap koja je prelila čašu „nečastan odnos prema ljudima“. Pojašnjavaju da šikaniranje koje su nezasluženo doživjeli mnogi čestiti menadžeri javnih preduzeća, organizacija i zavoda, te ono što se trenutno pakuje i što doživljava policijski komesar Halilović nisu stvari iza kojih žele stajati.

Zbog toga se stidimo, pojašnjavaju. „To je nipodaštavanje, to je gaženje dostojanstva dobrih ljudi, zarad želje za osvetom pojedinaca. Mi nismo zbog toga u politici. Obećali smo građanima bolji život – na tome se ne radi baš ništa, obećali smo da nećemo biti kao svi prije nas – a mi smo gori. Tu je kraj“, zaključuje jedan od zastupnika. Posebno su, kažu naši sagovornici, razočarani radom još uvijek aktuelnog premijera KS Edina Forte. Toliko neprincipijelnosti, smušenosti, pasivnosti i nedostatka vizije u jednoj osobi odavno nismo vidjeli, pričaju nam.

Prema informacijama do kojih smo došli nova većina je formirana na osnovu jasnog programa djelovanja u mandatnom periodu. Najmanje je, tvrde, vremena potrošeno na razgovore o podjeli resora i ta priča je već završena. Također, već je poznato ko je budući predsjedavajući Skupštine KS i ko će biti njegovi zamjenici. Poznata su i imena određenog broja ministara za koja tvrde da su, za razliku od aktuelnih, stručni i kompetentni za resore koje će preuzeti. S druge strane, za nekoliko resora se traže posebni eksperti kako bi se odmah ušlo u rješavanje gorućih problema Kantona. Posebna pažnja se, navode, posvećuje izboru budućeg premijera. U šali kažu kako nije teško naći boljeg od aktuelnog, ali ciljevi nove koalicije su ambiciozni i zato se traži osoba visokih kvaliteta i sposobnosti – znalac i operativac koji će znati upravljati Vladom samostalno i koji će zaista biti lider pozitivnih promjena koje će svi vrlo brzo moći osjetiti, dodaju. Trenutno su u opticaju tri osobe s kojima se pregovara, a jedna od njih, tvrde nam, mnoge bi pozitivno iznenadila. Sigurni su da će na kraju pregovora biti izabran premijer po mjeri Kantona Sarajevo.

S obzirom da je većina detalja već rješena i da su ostala samo tehnička i proceduralna pitanja, naši sagovornici tvrde, da bi već u ovom mjesecu Kanton Sarajevo trebao imati i novu vlast. Svakako je, kažu, bilo samo pitanja vremena kad će neprincipijelna i nazor sklepana većina u KS, koja je u više navrata u kratkom periodu uspjela nemalo razočarati građane koji su počeli pakovati kofere.

 

Izvori: oslobodjenje.ba

 

 

 

 

 

 

 

Related posts