SDA Bosanska Krupa rekla svoje, na potezu Kantonalni odbor SDA

Sedam od osam vijećnika koji dolaze iz OO Stranke demokratske akcije Bosanska Krupa potpisalo je dokument kojim traže da KO SDA ispuni dva zahtjeva odnosno da u skupštinskoj većini USK nema laburista te da ova općinska organizacija kroz budžet ili kadrovska rješenja bude zastupljena proporcionalno izbornim rezultatima.

Svoje razloge za ovakav potez OOSDA je jučer u Bosanskoj Krupi iznijela Komisiji koja je ispred Kantonalnog odobora SDA USK-a došla kako bi snimila stanje, saslušala prisutne i mišljenje prisutnih prenijela kantonalnom rukovodstvu stranke.

Javna je tajna da su odnosi između općinske organizacije i kantonalnog odbora već neko vrijeme narušeni. Razloga, kako navode u općinskoj organizaciji, je mnogo. Mehmed Mahmić, predsjednik općinske organizacije SDA Bosanska Krupa je naveo da se nakon št je SDA na lokalnim izborima 2008. godine doživjela debakl krenulo sa konsolidacijom redova da bi posljednim oktobarskim izborima ostvarila rast, posstigli izborni rezultata zbog kojeg danas u Općinskom vijeću Bosanska Krupa ima 8 vijećnika.

Zauzvrat, kaže Mahmić općinska organizacija nije dobila ništa, čak štaviše u posljednje vrijeme izražene su prijetnje, ucjene i razbijanje općinske organizacije putem sve češće pominjanog uvođenja povjereništva. Komisija koju su činili Esad Bašagić i Salih Dedić, člnovi Kantonalnog odbora su kazali da je odluka o sagledavanju situacije u općinskoj organizaciji Bosanska Kruoa donesena još početkom januara mjeseca na sjednici Kantonalnog izvršnog odbora, upravo zbog evidentno poremećenih odnosa.

Najveća zamjerka Kantonalnog odobora je upravu u Mahmićevom nepridržavanju statova u Skupštini USK-a sa naglaskom na budžetu što nadalje može proizvesti niz problema, kazali su. Zbog toga instrukcija predsjednika Kantonalnog odobra SDA i jeste bila da dođe u Bosansku Krupu i saslušaju mišljenja i sugestije te se pokuša naći rješenje, kazao je Bašagić. Javnost je poznato da trojica od deset skupštinskih zastupnika ne djeluju po uputama Kluba SDA, a jedan od njih je upravo i Mehmed Mahmić. Oni sada nisu dio doskorašnje većine koja je i objasnika da se zbog “manjka ruku” prihvatila saradnja sa Fikretovim laburistima. Situacija se dodatno zakomplikovala lada ke zastupnica Nedima Zulić iz Demokratske fronte prešla u ASDA čime je odnos snaga u Skupštini USK došao u pat poziciju (15:15) što je u ovim posljednjim danima u mjesecu marta još izraženije, jer Budžet USK-a čeka na usvajanje, a niko nema 16 ruku kako bi se kanton spasio od blokade.

Ovakva situacija je zakomplikovala ionako opterećene odnose i izazvala je još veće nezadovoljstvo KO SAD dok sa druge strane u općinskoj organizaciji se ne mire sa maćehinskim odnosom. Zbog svega rečenog Općinska organizacija je KO SDA uputila dva zahtjeva – prvi da u skupštinskoj većini nema laburista i drugi da kroz Budžet USK-a ili kroz kadrovska rješenja Bosanska Krupa i OOSDA bude zastupljena proporcionalno ostvarenim rezultatima. Ukoliko se ovi zahtjevi ne ispoštuju iz OO SDA najavljuju drastičnije mjere. Sada je na potezu KO SDA.

Renata S./Radio BK

Related posts