Šarenom paradom otvoren 14. Kid's Fest: Poslana sjajna slika iz glavnog grada BiH

Kid's Fest Sarajevo danas je još jednom ujedinio desetine hiljada djece iz cijele Bosne i Hercegovine i to u bogatom program koji promoviše kulturološku raznovrsnost.

Direktorica Kid's Festa Susanne Prahl kazala je kako su na današnji festival došla djeca sa prostora širom BiH.

Kako kaže, prvi put ove godine organizovana je i Kid's Parada koja je u 11 sati pošla od Sebilja do Vjećnice, a zatim Obalom do ulice Radićeve , Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva nakon čega je slijedio povratak Titovom ulicom.

“Sad je potpuno kompaktni program Kid's Festa i svaki posjetilac iz bilo kojeg grada može uživati u cjelini u Kid's Festu. Mi smo željeli da danas u Sarajevu bude čitava BiH. Naš glavni cilj je da imamo sjajnu sliku u Sarajevu”, kazala je Prahl.

Istakla je da je cilj poslati cijelom svijetu sliku iz glavnog grada BiH, kao i izgled rekonstruisane Vijećnice koja je svojevrsni simbol grad. Kako kaže: “To je što će djeca doživjeti, da je Sarajevo njihov glavni grad”.

Prahl je kazala da su sve škole iz BiH dobile njihov dopis te da ne postoji nijedna osoba u BiH koja nije dobila njihov poziv.

“Ljudi pogrešno misle da je Kid's fest jedan dan, ali nije. Kid's fest je čitav život. Mi imamo djecu koja nam dolaze već 14 godina, a mnogi od naših učesnika danas rade s nama. Mislim da je dijete koje dođe sat vremena na Kid's Fest da to nikada neće zaboraviti”, rekla je Prahl.

Programi 14. Kid's Fest Sarajevo održan je na nekoliko lokacija: Kid's stage na prostoru Trga Alije Izetbegovića, Kid's svijet u prostorima Doma Oružanih snaga BiH i Umjetničke galerije.

Kid's stage je mališanima iz Maglaja, Ljubinja, Zenice, Brčkog, Sarajeva i drugih bh. gradova pružio priliku da igrokazima, plesom i recitatima pokažu svoje talente.

Kid’s Festival je najveći nezavisni događaj za mlade u jugoistočnoj Evropi. Od 2004.godine, preko 40.000 djece iz svih dijelova Bosne i Hercegovine učestvuju svake godine. Raznovrsni program kombinuje radionice, štandove, zabavu, filmove, predstave i edukaciju.

klix.ba

Related posts