Sarajevo dobija ulicu koja će nositi ime generala Mehmeda Alagića

Skupština Kantona Sarajevo danas je donijela odluku kojom će se novoformirana ulica u naselju Nova Otoka u općini Novi Grad zvati ulica “Generala Mehmeda Alagića”.

“Tokom agresije na BiH, general Alagić je bio komandant Trećeg i Sedmog korpusa Armije RBiH. Ostat će upamćen po akcijama oslobađanja Vlašića, Kupresa, Donjeg Vakufa i Sanskog Mosta. Preminuo je 07. marta 2003. godine i sahranjen u rodnim Fajtovcima kod Sanskog Mosta”, navodi se u saopćenju.

Odluka je donesena na prijedlog Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine KS i na osnovu zaključka Općinskog vijeća Novi Grad.

Skupština KS je donijela Odluku i da se naselje u općini Novi Grad, koje se nalazi u ulici Safeta Zajke od broja 128 do broja 176, zove “Mala mahala”.

Također, na prijedlog nadležne skupštinske komisije i na osnovu zaključka Općinskog vijeća Stari Grad, donesena je Odluka da se prostor koji se nalazi iznad podzemne garaže u ulice Avdage Šahinagića, na području općine Stari Grad, nazove „Trg Prve brigade policije“.

Izvor: Klix.ba

Related posts